Statssekreterare Antti Satuli: Civil polisverksamhet allt viktigare del av fredsbevarande

"Efter det kalla kriget har konflikterna blivit mera komplicerade, vilket förutsätter en helhetssyn på den fredsbevarande verksamheten som innefattar såväl förhindrande av konflikter, fredsbevarande samt fredsbyggande", konstaterade statssekreteraren vid utrikesministeriet Antti Satuli i sitt öppningstal vid FNs civilpoliskonferens i Helsingfors torsdagen den 14 februari.

"De fredsbevarande operationerna i Namibien, Kosovo och Öst-Timor har på ett betydande sätt utvidgat begreppet krishantering. Mångfacetterade och integrerade fredsbevarande operationer, vilka även innefattar polis- och rättstatsverksamhet samt i fredsbyggande inkluderade andra uppgifter har blivit ett regelverk. FNs auktoriserade ISAF-operation och planerade civiloperation UNAMA i Afghanistan poängterar nödig aktionsförmåga i instabila förhållanden.

I Kosovo måste de internationella polisstyrkorna ta i tu med uppgifter som lokalpolisen borde ha skött, om en sådan funnits. Detta innebar en ny utmaning för civilkrishanteringen. Det framgick nämligen att utan ett tillräckligt stöd från ett juridiskt system - åklagare, domare och straffsystem - skulle de internationella polisstyrkornas förmåga att verka nedsatts."

Det nya verksamhetsområdet kräver även lämpliga medel vilket utgör en utmaning till administrationen på lika och FN-nivå. Relevanta rekommendationer finns i talrika mängder i Brahimi-rapporten som skall förnya FNs fredsbevarande verksamhet. Finland är nöjt med det omfattande stöd som rapporten erhållit bland FNs medlemsländer, konstaterade statssekreterare Satuli.

Ett nytt drag är enligt Satuli även regionaliseringen av den fredsbevarande verksamheten under FNs mandat. T.ex. OSSE har redan förverkliga polisoperationer på balkan och därmed fått värdefull erfarenhet i uppbyggandet av samhälleliga institutioner. EU utvecklar för närvarande sin aktionsförmåga och förbereder sig för att ta ansvaret för sin första polisoperation i Bosnien. Enligt Satuli är det mycket viktigt att de olika organisationerna i samarbete kompletterar varandra genom att dela erfarenhet och ansvar.

Vid den tvådagarskonferens, som utrikesministeriet och FNs avdelning för fredsbevarande verksamhet arrangerar, deltar representanter för drygt 50 länder samt även representanter för EU och OSSE. Konferensen är den största expertkonferens av sitt slag som hittills arrangerats om FNs civila polisverksamhet.









Statssekreterare Satulis tal på engelska

ETYJ
EU
YK
kriisinhallinta