Statssekreterare Satuli: De traditionella könsrollerna berättigar inte till kränkningar av de mänskliga rättigheterna


Hävdvunna seder eller traditionella könsroller berättigar aldrig till kränkningar av de mänskliga rättigheterna, betonade statssekreterare Antti Satuli när han på tisdagen höll Finlands officiella inlägg vid FN:s människorättskommissions session i Genève. Finland betonar arbetet mot mångfaldig diskriminering. Finland tog även upp denna fråga vid FN:s världskonferens mot rasim i Durban senaste höst där problemet också erkändes. Med mångfaldig diskriminering avses en situation när samma individ är föremål för diskriminering av olika skäl vid samma tidpunkt. Som exempel nämnde Satuli en flyktingflicka som insjuknat i HIV/AIDS.

Även en diskriminerad minoritet kan diskriminera mot sina egna medlemmar. Svåra situationer uppstår när en flicka eller en kvinna diskrimineras av det omgivande samhället på den grund att hon tillhör någon minoritet. Samtidigt kan hon ännu bli utsatt för diskriminering från sitt eget samfunds sida på grund av traditioner eller gamla sedvänjor.

Ett allvarligt exempel är också de s.k. hedersmorden. Sådana bör aldrig godkännas, ty traditioner berättigar inte till kränkningar av någons mänskliga rättigheter, konstaterade Satuli. Trots att de s.k. hedersmorden begås av enskilda människor är de också ett bevis på svagheter i samhället. Alla stater förhindrar, undersöker och bestraffar inte dessa brott på ett effektivt sätt. För den skull bör verksamheten mot s.k. hedersmord prioriteras på listan över det internationella arbetet för mänskliga rättigheter.

Finland anser det som viktigt att allt våld mot kvinnor, också familjevåld, erkänns som en fråga om mänskliga rättigheter. Finland betonar barnets rättigheter och är tillfreds med att man för FN:s generalförsamling bereder en grundlig utredning om våld riktat mot barn. FN:s specialsession om barnets ställning bör användas som en kanal för att förändra det sätt på vilket barn behandlas, uppmuntrade Satuli. Barn är mer sårbara än vuxna och behöver särskilt skydd, men de är också individer med egna uppfattningar, intressen och rättigheter. De har förmåga att delta i beslut gällande dem själva. Konventionen om barnets rättigheter och därtill anslutna protokoll erbjuder en god grund för arbetet till fromma för barnen, sade Satuli. Han konstaterade att Finland under de närmaste veckorna kommer att ratificera protokollet om barnets ställning under väpnade konflikter.






Statssekreterare Satulis inlägg på engelska

YK
ihmisoikeudet