Ålands flagga, nordiskt samarbete och sommar bland de nya Finland-emojierna

Ålands flagga, nordiskt samarbete och sommar bland de nya Finland-emojierna

Pressmeddelande 109/2017
9 juni 2017

I dag lägger Finland till sex nya emojier i sin häpnadsväckande framgångsrika samling Finland-emojier.

Den 9 juni är självstyrelsedag på Åland, en svensktalande skärgård med 29 000 invånare som ligger mellan Sverige och Finland. Åland hör till Finland men har ett speciellt självstyre som drar till sig uppmärksamhet internationellt. Ålands flagga är en av de nya Finland-emojierna.

Suomi-emojit 2017
Ålands flagga, nordiskt samarbete och sommar bland de nya Finland-emojierna

De nordiska färgerna syns också i en annan ny emoji som kallas Nordic Family. Finland, som ofta representeras symboliskt av den finska jungfrun (som är baserad på landets form på kartan), delar kultur och en lång historia med resten av Norden/Skandinavien: Sverige, Norge, Danmark och Island. Liksom i alla familjer råder en vänskaplig rivalitet och det bidrar till att de alla ligger i toppen på alla internationella listor. Det nordiska samarbetet kan också förstås ha något med det att göra.

Ljus och elegans: Sommaren kallar

Finlands nationalfågel svanen återvänder till Finlands stränder varje vår, och nu har även den fått sin egen emoji.

En hel del elegans och kanske till och med uthållighet kan man också se på danserna som hålls i paviljonger vid sjöar eller på torg under sommaren. De kallas lavatanssit på finska. Folk hittar varandra och dansar kanske tango i sommarsolen, som lyser hela natten uppe i norr.

De sista två nya emojierna är Association och Education. Den första har att göra med Finlands 70 000 kultur- och hobbyföreningar och den samhörighet de inspirerar till. Alla sorters körer hör till de mest populära: ungdomskörer, blandade körer, damkörer, manskörer, religiösa körer, universitetskörer, fackföreningskörer och till och med körer för folk som inte kan sjunga!

Finlands utbildningsemoji förbereder oss redan inför känslan av första skoldagen – man är ivrig men ängslig, på väg att få nya vänner och lära sig om världen.

Finland-emojierna

Finland blev det första landet i världen att publicera nationella emoji-bilder i december 2015. De publicerades som en julkalender på utrikesministeriets webbplats för Finlandsfrämjande ThisisFINLAND. Sommar-emojier lades till i samlingen på finskhetens dag i maj 2016 och sex arktiska emojier lades till i februari 2017 på samernas nationaldag, och inför Finlands två år långa ordförandeskap i Arktiska rådet med början i maj 2017.

Samlingen Finland-emojier har rönt stor framgång utomlands. De har vunnit många internationella priser och har nått uppskattningsvis 240 miljoner människor via traditionell media och sociala medier.

”Finland-emojierna gavs först ut för att man ville förmedla att Finland inte bara är funktionellt utan också roligt och dessutom har digital kunnighet", säger enhetschef Petra Theman vid enheten för offentlig diplomati vid utrikesministeriet. ”Vi har överväldigats av mängden priser, samarbetsförslag, inklusive kommersiell användning av emojierna, och av alla idéer vi har fått in. Det har verkligen varit ett roligt tillskott till allt annat vi gör för att förmedla vårt motto Things you should and shouldn’t know (Saker du bör och inte bör veta).”

Totalt ingår nu 62 emojier i applikationen Finland emojis som går att ladda ner gratis via Google Play och App Store. De kan också laddas ner som bilder på finland.fi/emoji eller Finland Toolbox (toolbox.finland.fi). ThisisFINLANDs emoji-sida ger också en kort beskrivning av varje emoji. Texterna finns på alla de språk sidan erbjuder (engelska, arabiska, kinesiska, franska, tyska, portugisiska, ryska och spanska), och på japanska, eftersom emojis ursprungligen kommer från Japan.

Finland-emojierna skapades som så kallade stickers så att de ser likadana ut i alla enheter. Unicode Consortium har godkänt två av de Finland-emojier som släppts tidigare, (”Sauna” och ”Woolly socks”), och de har tagits upp bland Unicode-emojierna. De kommer att finnas bland emojierna på alla enheter så fort tillverkarna och apputvecklarna uppdaterar sina egna emoji-samlingar (troligen sensommaren 2017).

Det här är den sista uppdateringen av samlingen Finland-emojier. Emojierna har ritats och formgivits av art director Bruno Leo Ribeiro i samarbete med utrikesministeriet.

Mer information: enhetschef Petra Theman, enheten för offentlig diplomati, tfn +358 295 351 558.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.