Uusi OpenAid.fi-datasivusto kertoo avoimesti Suomen kehitysyhteistyövarojen käytöstä

Ulkoministeriö on julkaissut datasivuston, joka kertoo mihin, miten ja milloin Suomen kehitysyhteistyövaroja on käytetty. Tietojen tarjoaminen lisää kehitysyhteistyön avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

OpenAid.fi-sivusto kokoaa yhteen palveluun kattavat tiedot Suomen kehitysyhteistyövarojen käytöstä. Kehitysyhteistyön yksityiskohtaiset maksatustiedot ovat saatavilla vuodesta 2015 alkaen visuaalisessa ja helposti lähestyttävässä muodossa. Sivusto on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tiedot ovat eriteltävissä esimerkiksi kehityspolitiikan painopisteiden, maiden ja toimialojen mukaisesti. Siten palvelusta löytyy tietoa muun muassa siitä, kuinka paljon kehitysyhteistyötä tehdään tietyssä maassa tai että kuinka paljon Suomen kehitysyhteistyövaroja on käytetty koulutuksen tukemiseen. 

Palvelun sisältämät tilastot perustuvat OECD:n kehitysapukomiteassa DACissa(Linkki toiselle web-sivustolle.) sovittuihin tilastointikäytäntöihin. Openaid.fi-sivusto hyödyntää lisäksi kansainvälistä IATI-standardia (International Aid Transparency Initiative)(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Ulkoministeriö on sitoutunut hallinnon ja datan avoimuuteen. Avoimuus ja läpinäkyvyys parantavat kehitysyhteistyön tuloksellisuutta, vähentävät riskejä väärinkäytöksiin ja korruptioon sekä vahvistavat tilivelvollisuutta ja omistajuutta kehittyvissä maissa.

”Uskomme, että Openaid.fi nostaa Suomen sijoituksia kansainvälisissä kehitysyhteistyön läpinäkyvyysvertailuissa”, sanoo kehitysyhteistyön hallinto- ja oikeusyksikön päällikkö Ramses Malaty.

Linkki sivustolle: OpenAid.fi/fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lisätietoja

Ramses Malaty, yksikönpäällikkö, kehitysyhteistyön hallinto- ja oikeusyksikkö, p. +358 295 351 001

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi