Ulkoministerit keskustelevat transatlanttisista suhteista sekä EU:n strategisesta autonomiasta

EU:n ulkoasiainneuvoston kokous järjestetään Brysselissä maanantaina 7. joulukuuta. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Pekka Haavisto. Kokouksen pääaiheina ovat transatlanttiset suhteet sekä EU:n strateginen autonomia.

”EU toivottaa tervetulleeksi Yhdysvaltain tulevan hallinnon sitoutumisen yhteisiin arvoihin ja sääntöperäiseen kansainväliseen järjestelmään. Tähän järjestelmään sitoutuminen on edellytys myös EU:n vahvemmalle autonomialle”, ulkoministeri Haavisto sanoo

Kokouksessa ulkoministerit keskustelevat EU:n yhteisistä viesteistä Yhdysvaltojen uudelle hallinnolle sekä mahdollisuuksista vahvistaa transatlanttista suhdetta. ”Suomelle on tärkeää, että Yhdysvaltojen sitoutuminen Euroopan turvallisuuteen jatkuu. EU:n ja Yhdysvaltojen tulee yhdessä vahvistaa kansainvälistä sääntöpohjaista järjestelmää ja tehdä vahvempaa yhteistyötä globaaleissa kysymyksissä”, toteaa ulkoministeri Haavisto.

Ulkoministerit keskustelevat myös EU:n ulkopolitiikan strategisen autonomian kehittämisestä. Kyseessä on ensimmäinen varsinainen keskustelu aiheesta ulkoministereiden kesken. Suomen näkemyksen mukaan EU:n strategisen autonomian tulee tarkoittaa vahvempaa vastuunkantoa ja EU:n arvojen ja etujen entistä määrätietoisempaa edistämistä ulkosuhteissa, ei eristäytymistä tai kumppanuuksista vetäytymistä.

Kokouksessa käsitellään lisäksi lyhyemmin muita ajankohtaisia asioita mukaan lukien Georgian, Venezuelan, Hong Kongin sekä Turkin ja itäisen Välimeren tilanteet. 

Lisätietoja:

Ulkoministerin erityisavustaja Jeri Aalto, p. +358 50 472 0725

Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen, p.  +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.