Utrikesministeriets tekniska utredningsresa till Irak

Utrikesministeriet har beslutat sända till Bagdad en teknisk delegation för att utreda de åtgärder som vore nödvändiga att säkra Finlands i Irak baserade ambassads verksamhetsmöjligheter i det fall att vi närmast för att bevaka våra ekonomiska intressen och följa med den humanitära situationen i landet skulle sända finländsk personal till ambassaden.
Finland har hela tiden sedan Gulfkriget haft en kontorsfastighet i Bagdad avsedd för ambassaden. Men där har inte funnits från Finland utsänd ambassadpersonal. Iraks ambassad i Helsingfors har å sin sida hela tiden letts av en t.f. charge d'affaires.
FNs sanktioner mot Irak har ställt betydande hinder för vår handel med Irak. För handel krävs tillstånd av FNs sanktionskommitté. FNs "mat för olja"-program strävar till att lindra den irakiska civilbefolkningens lidanden genom att tillåta export av läkemedel, livsmedel och andra basförnödenheter genom att utnyttja Iraks inkomster av oljeexport. Inom ramen för detta program har finländska företag i viss mån kunna utveckla sin export till Irak, dock för det mesta genom tredje länder.
Finländska företag har erfarit bristen av finländsk representation i Bagdad som ett hinder för Finland att bevaka till sina intressen beträffande orderbeställningar inom nämnda FN-program. Många andra europeiska länder bevakar sina intressen på ort och ställe i Bagdad (bl.a Norge, Schweiz, Österrike och Frankrike). Andra som Sverige och Tysland gör det från sina ambassader i Amman.
Utredningsresan som börjar 30.1. leds av Esa Hurtig från utrikesministeriets linje för Afrika och Mellan Östern, och delegationen består av administrativa avdelningens sakkunniga med ansvar för fastighetsärenden.
Ytterligare information: enhetschef Kari Veijalainen tel. 1341 6538.