Ulkoministeriön konsulipalvelut kysyttyjä – suomalaiset matkustavat maailman jokaiseen kolkkaan

Ulkoministeriön konsulipalvelut kysyttyjä – suomalaiset matkustavat maailman jokaiseen kolkkaan

Suomalaiset matkustavat kaikkialle maailmaan. Vuonna 2018 matkustusilmoituksen ulkoministeriölle teki reilut 241 000 suomalaista. Matkustusilmoitusjärjestelmän kautta lähetettiin ilmoituksen tehneille tietoja ja toimintaohjeita 92 kriisitilanteessa, joista valtaosa liittyi luonnonmullistuksiin.

Suomen ulkomaanedustustojen ja ulkoministeriön konsulipalveluiden kysyntä jatkaa kasvuaan.  Suomen ulkomaanedustustojen ensisijaisena tehtävänä on neuvoa ja auttaa asiakasta edistämään omatoimisesti asiaansa. Edustustot palvelevat myös ulkomailla hätään joutuneita suomalaisia. Vuonna 2018 kirjattiin runsaat 75 200 konsulipalvelutapahtumaa. Vuonna 2017 vastaava luku oli noin 67 400.

Useimmissa palvelutilanteissa neuvonta riittää asian ratkaisemiseksi, mutta monet tapaukset vaativat ulkoministeriön tai edustustojen toimenpiteitä. Erilaisia yhteydenottoja ulkoministeriön ympärivuorokautisen päivystyksen (+358 9 160 55555) kautta tulee noin 100 viikossa. Päivystyksen vastuulla on kaikkien Suomen ulkomaanedustustojen virka-ajan ulkopuolinen konsulipäivystys.

Yleisimmin palvelua tarvitaan passin vanhenemisen, katoamisen tai muun matkustusasiakirjoja koskevan ongelman vuoksi. Useat maat edellyttävät, että passi on voimassa kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Uusia passeja myönnettiin edustustoissa yhteensä 17 986 kappaletta (2017: 18 795 kpl). Vuonna 2018 edustustoissa myönnettiin 1819 henkilökorttia (2017: 1875 kpl).

Ulkoministeriössä valmistellaan maksuasetuksen muutosta, jossa esitetään säädettäväksi, että passin ja henkilökortin yhteismyöntö olisi mahdollista myös Suomen edustustoissa, sisältäen henkilökortin hinnanalennuksen. Tämä uudistus edistäisi osaltaan ulkosuomalaisten mahdollisuutta sähköiseen asiointiin silloin, kun asiointi edellyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista.

Vuoden 2018 aikana edustustoissa ja ministeriössä käsiteltiin yhteensä 572 kuolemantapausta. Ulkomailla sairastuneista ja onnettomuuteen joutuneista konsuliapua tarvitsi 427 henkilöä. Edustustot avustivat 147:tä rikoksen uhriksi joutunutta matkaajaa sekä 273:a ulkomailla pidätettyä tai vangittua suomalaista. Erilaisia avustustapauksia oli eniten Espanjassa (676), Virossa (196), Thaimaassa (128), Ruotsissa (123) ja Saksassa (101).

Matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle verkkosivustolle)-palvelussa ulkomaille matkustavat voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle hätä- ja kriisitilanteita varten. Vuoden aikana ulkoministeriö lähetti 92:ssä eri puolilla maailmaa tapahtuneessa poikkeustilanteessa tietoja ja toimintaohjeita ilmoituksen tehneille. Näistä valtaosa liittyi luonnonmullistuksiin (70 kpl), mutta lisäksi tiedotteita lähetettiin mm. terrori-iskuihin sekä kuljetusvälineonnettomuuksiin liittyen.

Ulkoministeriön verkkosivujen luetuinta sisältöä ovat matkustustiedotteet, joissa kerrotaan mm. kohdemaan pitkän aikavälin turvallisuustilanteesta. Tiedotetta julkaistaan yli 150 maasta.

Ulkoministeriö suosittelee kaikille ulkomailla matkustaville suomalaisille myös kattavan matkavakuutuksen ottamista ja vakuutusehtojen tarkistamista ennen matkaa.

Lisätietoja: konsuliasioiden yksikön päällikkö Antti Putkonen, puh. 0295 350126 tai lähetystöneuvos Veli-Pekka Kaivola, puh. 0295 350333.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.