Ulkoministeriön kokoukset jatkossa ympäristövastuullisia

Ulkoministeriön yhteistyössä WWF Suomen kanssa kehittämät ympäristövastuulliset kokousjärjestelyohjeet on nyt kerätty yhteen. Kaikki ulkoministeriön järjestämät kokoukset suunnitellaan jatkossa ympäristövastuullisesti. Ulkoministeriö suosittelee myös edustustoja maailmalla huomioimaan ohjeista ne, jotka soveltuvat paikallisiin olosuhteisiin.

Suomen puheenjohtajuustiimi Arktisessa neuvostossa ja WWF Suomi ovat luoneet ympäristövastuullisen kokoustamisen ohjeet. Ohjeet ovat olleet käytössä Suomen kaksivuotisen puheenjohtajuuskauden ajan kaikissa Arktisen neuvoston kokouksissa Suomessa.

 

”Catering-ammattilaiset ovat ottaneet tämän konseptin yllättävän hyvin vastaan, vaikka nämä periaatteet eivät ole vielä olleet kaikille itsestään selvyyksiä. Myös kokousvierailtamme olemme saaneet paljon positiivista palautetta.”, kertoo UM:n arktisen tiimin konferenssivastaava Annariina Kukkonen.

 

Ympäristövastuullisten kokousjärjestelyiden ohjeet keskittyvät tilaajan, eli tässä tapauksessa ulkoministeriön, vastuulla olevaan toimintaan - siihen, miten tilaaja voi vaikuttaa, kun valitsee palveluita tai tekee ostoksia kokouksia varten. Tärkeimmät kokonaisuudet, joissa tilaajalla on suurin vaikutusmahdollisuus, ovat kokoustarjoilut, hankinnat ja mm. kuljetusjärjestelyt.

 

Ympäristövastuullisen kokoustamisen ohjeet helpottavat vastuullisempien valintojen tekemistä. Ohjeissa annetaan selkeät tiedot esimerkiksi siitä, mitä kokoustarjoiluiden ja niissä käytettävien raaka-aineiden tulisi sisältää sekä miten ne tulisi toteuttaa, jotta esim. hävikki olisi mahdollisimman pientä.

 

Kokoustarvikkeiden hankinnoissa suositaan kestävästi tuotettuja materiaaleja sekä noudatetaan elinkaariajattelua myös hankitun tuotteen jatkokäyttö huomioiden. Turhia kuljetuksia kokouspaikalle ja takaisin pyritään välttämään, suositaan joukkoliikennettä ja suunnitellaan kokouspaikkojen logistiikka niin, että kuljetuksia tarvitaan mahdollisimman vähän.

 

Lisätietoja: konferenssivastaava Annariina Kukkonen, arktinen tiimi, puh. 050 596 2944 ja WWF Suomi, Green Office päällikkö Helka Julkunen, puh. 040 531 0555

 

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi