Utrikesministeriets kurs för unga utländska journalister sätter igång

Utrikesministeriets kurs för unga utländska journalister sätter igång

Pressmeddelande 185/2015
10.8.2015

Den 10–28 augusti arrangerar utrikesministeriet kursen thisisFINLAND Foreign Correspondents' Programme för unga utländska journalister. Under tre veckor bekantar sig 22 utländska journalister med Finland och det finländska samhället.

Utrikesminister Timo Soini, bild: Marja-Leena Kultanen
Journalisterna träffade utrikesminister Timo Soini på utrikesministeriet. Bild: Marja-Leena Kultanen

Kursen är en del av utrikesministeriets arbete för Finlandsbilden och en viktig investering i framtida medierelationer. Målet är att öka deltagarnas intresse för Finland, skapa en positiv attityd gentemot Finland och att stärka landets profil på långsikt. Kursen har ordnats sedan 1990 och inom ramarna för den har redan 400 unga journalister bjudits till Finland.

Deltagarna har ett intensivt program och får bekanta sig med Finlands historia, politik, ekonomi, kultur och olika aktuella frågor. Journalisterna kommer att träffa Finlands politiska ledning, inklusive utrikesminister Timo Soini samt utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka. I programmet ingår bland annat också ett veckoslut i en finsk familj och besök på Åland, i Hangö och i Åbo. Under en dag kommer journalisterna att arbeta vid följande redaktioner: Helsingin Sanomat, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Kauppalehti, MTV, STT-Lehtikuva och Yle.

Deltagarna är 21–29 år gamla och har valts ut bland 1 500 ansökande. Antalet ansökningar var i år mera än dubbelt så stort som 2013 då kursen arrangerades senast. I år deltar journalister från följande länder: Brasilien, Egypten, Etiopien, Frankrike, Indien, Indonesien, Kazakstan, Kina, Mexiko, Norge, Polen, Ryssland, Saudi-Arabien, Spanien, Storbritannien, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, Ukraina och USA.

FCP 2015: Esha Chhabra talar med Rana Khaled. Bild: Marja-Leena Kultanen
Esha Chhabra (till höger) talar med Rana Khaled. Bild: Marja-Leena Kultanen

Man kan följa kursens program på FCP:s blogg och Facebooksida.

Intervjuförfrågningar till de utländska journalisterna: Saija Tyyskä, tfn +358 295 351 949, e-post: fornamn.efternamn@formin.fi.

För mera information om programmet: Johanna Unha-Kaprali, tfn +358 295 351 605, e-post: fornamn.efternamn@formin.fi.

Tässä palvelussa myös

Muualla verkossa