Utrikesministeriets kurs för utländska journalister startar igen

Utrikesministeriets kurs för utländska journalister startar igen

Pressmeddelande 151/2016
22.8.2016

Den 22–28 augusti arrangerar utrikesministeriet en alumnträff för deltagare i journalistkursen Foreign Correspondents’ Programme. Under en vecka bekantar sig 12 utländska journalister med Finland och det finländska samhället.

Kursen Foreign Correspondents’ Programme har redan en kvartssekel lång historia. Den första gruppen unga utländska journalister anlände till Finland 1990. Sedan dess har Finland byggt upp ett värdefullt nätverk med över 400 journalister med djupgående kunskaper om Finland från 58 olika länder.

Utrikesministeriet strävar efter att arrangera den egentliga tre veckor långa FCP-kursen vartannat år. Vartannat år ordnas i stället en alumnträff som journalister som tidigare deltagit i kursen kan ansöka om att delta i. I år kommer träffens deltagare från Estland, Frankrike, Italien, Japan, Kina, Lettland, Storbritannien, Tyskland och USA.

Kursen är en del av utrikesministeriets arbete för Finlandsbilden och en viktig investering i framtida medierelationer. Målet är att öka deltagarnas intresse för Finland, upprätthålla deras positiva attityd gentemot Finland och att stärka Finlands profil på långsikt.

Deltagarna får genom ett omfattande program fördjupa sig i det finländska samhället, olika finska fenomen och expertisområden. Journalisterna kommer att träffa Finlands politiska ledning, inklusive utrikesminister Timo Soini och utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen. Helsingfors universitet och Helsingfors stad ordnar också egna programdagar för deltagarna.

I programmet ingår bland annat ett veckoslut i en finsk familj och ett besök i Rovaniemi. De som deltar i alumnträffen gör under veckans lopp inslag till medier i sitt hemland om Finlands kultur, politik, natur, utbildningssystem och näringsliv.

Man kan följa programmet i FCP-kursens egen blogg fcp.finland.fi och på Facebook-sidan Foreign Correspondents’ Programme in Finland.

Ytterligare information om programmet och förfrågningar om intervjuer med deltagarna: Liisa Koivuniemi, FCP@formin.fi, tfn +358 50 412 7174

Ytterligare information om utrikesministeriets arbete för Finlandsbilden: Petra Theman, chef för enheten för offentlig diplomati, tfn +358 295 351 558

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi

Tässä palvelussa myös

Muualla verkossa