Ulkoministeriö Turun Eurooppa-foorumissa – ulkopoliittiset teemat, EU:n vientipolitiikka ja vapaan liikkuvuuden tulevaisuus keskustelunaiheina

Turun Eurooppa-foorumi kokoaa suomalaisvaikuttajia ja kansalaisia keskustelemaan Suomen roolista Euroopassa 25.–27. elokuuta 2021. Tarjolla on monipuolinen kattaus keskusteluja EU:n tulevaisuudesta sekä Suomen ja EU:n paikasta muuttuvassa maailmanjärjestyksessä. Ulkoministeriön ministerit ja virkamiehet osallistuvat foorumin aikana puhujina muiden järjestäjien tilaisuuksiin. Lisäksi ulkoministeriön Eurooppatiedotus järjestää Turussa keskustelutilaisuuden avoimen Euroopan tulevaisuudesta perjantaina 27. elokuuta.

Torstaina 26.8. Turussa keskustellaan EU:n vientipolitiikan tulevaisuudesta ja suomalaisyritysten mahdollisuuksista Turku Science Parkin järjestämässä tilaisuudessa klo 14.15 hotelli Radisson Blu Marina Palacessa. Keynote-puhujana on kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Perjantaina 27.8. klo 11.15 ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Virastotalolla Turun Paasikivi-seuran järjestämään keskusteluun EU:n ja Venäjän suhteista. Miten Euroopan unioni ja Venäjä hakevat paikkaansa muuttuvassa maailmanjärjestyksessä? Jatkuuko vastakkainasettelu vai onko lisääntyvälle yhteisymmärrykselle edellytyksiä?

Ulkopoliittiset teemat puhuttavat myös ”Vakautta ja vaurautta: Eurooppa-politiikka osana Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa” -seminaarissa perjantaina 27.8. klo 13 alkaen Marinassa. Tilaisuuden aluksi ministeri Haavisto pitää keynote-puheenvuoron, jossa käsitellään Suomen ja EU:n roolia muuttuvien suurvaltasuhteiden maailmassa. Lisäksi ulkoministeriön alivaltiosihteeri Kai Sauer osallistuu seminaarissa EU:n ja Yhdysvaltain suhteita käsittelevään paneeliosuuteen.

Perjantaina ohjelmassa on myös ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen järjestämä keskustelu vapaan liikkuvuuden tulevaisuudesta koronakriisin jälkimainingeissa. Unionin yksi kulmakivistä, vapaa liikkuvuus, on kokenut kovia koronapandemian aikana. Miltä näyttää tulevaisuus koronakriisin jälkeen? Teemaa pohtimassa ovat Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Saila Heinikoski, MEP Sirpa Pietikäinen sekä Ninni Norra, joka toimii kansalaisedustajana Euroopan tulevaisuuskonferenssin täysistunnossa. Tilaisuus järjestetään perjantaina 27.8. klo 16 hotelli Radisson Blu Marina Palacessa.

Koronavirustilanteen vuoksi paikalla olevan yleisön määrää rajoitetaan, mutta kaikkia Turun Eurooppa-foorumin keskusteluja voi seurata livenä verkossa.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Turun Eurooppa-foorumi edistää monipuolista EU-keskustelua

Turun Eurooppa-foorumi tarjoaa avoimen foorumin yhteiskunnalliselle keskustelulle, jossa pohditaan Suomen tämän hetkistä ja tulevaa roolia Euroopassa ja Euroopan unionissa. Tapahtuma järjestetään nyt neljättä kertaa.

”Turun Eurooppa-foorumi alkaa olla perinne, jota odotetaan ja jolla on paikkansa Suomen kesässä. Foorumi on erinomainen tilaisuus käydä laaja-alaista keskustelua ajankohtaisista ja kansainvälisistä kysymyksistä”, toteaa ministeri Haavisto.

Ulkoministeriö ja Eurooppa-Foorumi Turussa ry ovat sopivat hiljattain aiempaa pitkäaikaisemmasta kumppanuudesta, jossa ulkoministeriö tukee vuosittain järjestettävää Eurooppa-foorumia vuosina 2021–2023. Kumppaneiden yhteinen tavoite on edistää korkeatasoista, monipuolista ja mielenkiintoista EU-keskustelua.

Keskustelua voi seurata myös Twitterissä tunnisteella #Eurooppafoorumi

 

Lisätiedot: tiedottaja Sara Haalahti, puh. +358 295 350 089

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi