Ulkoministeriö tukee laittoman maahantulon tutkintaa

Ulkoministeriö tukee laittoman maahantulon tutkintaa

Keskusrikospoliisi ja Rajavartiolaitos tutkivat rikoskokonaisuutta, johon epäillään liittyvän törkeää laittoman maahantulon järjestämistä sekä törkeää virka-aseman väärinkäyttöä. Schengen-viisumien myöntämiseen liittyvien rikosten epäillään tapahtuneen Suomen Ankaran-suurlähetystössä Turkissa.

Ulkoministeriö ja suurlähetystö tukevat kaikin tavoin esitutkintaviranomaisten, Rajavartiolaitoksen ja keskusrikospoliisin, tutkintaa. Esitutkintaviranomaiset ovat yhteistyössä ulkoministeriön kanssa tutkineet toimintaa suurlähetystössä jo joitakin kuukausia. Asiassa on tehty myös vangitseminen.

Viestintävastuu rikosasioissa on Rajavartiolaitoksen ja keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajilla.

Viisumihakemusten käsittely perustuu koulutukseen ja virkavastuuseen

Viisumivirkailijat rekrytoi edustusto, ja rekrytoitavista tehdään turvallisuusselvitykset Suomessa. Ulkoministeriö kouluttaa viisumivirkailijat ja myöntää näille viisumin myöntämiseen liittyvät oikeudet. Viisumihakemusten käsittely on virkavastuuseen perustuva järjestelmä.

Nyt esillä olevassa tapauksessa epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin. Ulkoministeriö seuraa viisumien myöntämistä, ja oli havainnut Ankarassa epäselvyyksiä. Ulkoministeriön sisäisistä toimenpiteistä pidättäydyttiin, jotta esitutkintaa ei vaaranneta. Epäillyt viisumipäätöksentekijät eivät enää ole suurlähetystön palveluksessa.

Vuonna 2017 Suomen Ankaran-suurlähetystöön jätettiin 4212 viisumihakemusta. Hakemuksista 11,2 prosenttia evättiin. Vuonna 2018 jätettiin 4014 hakemusta, ja epäämisprosentti oli 23,1.

Lisätietoja: konsulipäällikkö Pasi Tuominen, puh. 040 578 8185.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi