Ulkoministeriö kutsuu kansalaisia ottamaan kantaa

Valtionhallinnon keskustelufoorumia www.otakantaa.fi(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) internetissä isännöi huhtikuun ajan ulkoasiainministeriö. UM pyytää kansalaisten näkemyksiä siitä, miten Suomen ja suomalaisten etuja pitäisi maailmassa tänään ajaa sekä kertomaan kokemuksia ja kysymään konsulipalveluista.

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja antaa toukokuussa hallitukselle ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle selvityksen ministeriön tehtävistä, tavoitteista ja resursseista sen palvellessa Suomea ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, kaupassa ja taloudessa, kehitysyhteistyössä, konsulipalveluissa ja Suomen tunnetuksi tekemisessä. UM:n toimintamäärärahat ovat pysyneet kymmenisen vuotta samalla runsaan 800 miljoonan markan tasolla, samalla kun sen tehtäväkenttä on laajentunut ja edustustoja on perustettu lisää. Tämän selvityksen tueksi kansalaiset voivatkin nyt ottaa kantaa siihen, mitä ulkoasiainhallinnon tulee heidän mielestään tehdä ja millä resursseilla.

Uudistettu konsulipalvelulaki on ollut voimassa joulukuusta 1999. Sen mukaan ulkoasiainministeriö ja sen ulkomailla olevat edustustot avustavat Suomen kansalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia näiden joutuessa ulkomailla hädänalaiseen asemaan tai kriisitilanteeseen. Lisäksi annetaan notaari- ja eräitä muita palveluita sekä myönnetään passeja ja viisumeita. Nettikeskustelussa UM haluaa kuulla kansalaisten kokemuksia konsulipalveluista ja vastata niitä koskeviin kysymyksiin.

Lisätietoja: lehdistöneuvos Erja Tikka, puh 1341 5818, verkkopäätoimittaja Raija Leppäjärvi, puh 1341 5991