Utrikesministeriet ordnar en rundabordsdiskussion med muslimska ungdomar

Utrikesministeriet ordnar en rundabordsdiskussion med muslimska ungdomar

Pressmeddelande 225/2015
15.10.2015

Utrikesministeriet ordnar en rundabordsdiskussion med muslimska ungdomar på temat Finlands utrikespolitik, radikalisering och våldsam extremism. Evenemanget ordnas fredagen den 16 oktober på Ständerhuset. I diskussionen deltar muslimska ungdomar samt representanter för olika avdelningar inom utrikesministeriet och inrikesministeriet.

Öppningsanförandet vid evenemanget hålls av utrikesminister Timo Soini. Vidare kommer chefen för avdelningen för Afrika och Mellanöstern Jarno Syrjälä samt ambassadören för mänskliga rättigheter och demokrati Rauno Merisaari att hålla inledningsanföranden. Ordförande för evenemanget är ambassadör Pekka Metso som svarar för den interkulturella dialogprocessen.

Teman för diskussionen är bl.a. Finlands utrikespolitik i Syrien och Irak samt hur Finland främjar demokrati och mänskliga rättigheter. Vidare håller de muslimska ungdomarna ett eget inlägg.

I Finland har radikalisering och våldsam extremism förebyggts i ett vidsträckt samarbete mellan myndigheter och organisationer under flera års tid. Under samarbetets gång har det visat sig att det är viktigt att med olika aktörer diskutera också frågor som anknyter till den finska utrikespolitiken i synnerhet vad gäller sådana teman som är centrala med tanke på radikalisering och våldsam extremism.

Rundabordsdiskussionen är ett slutet evenemang för inbjudna gäster och vid det följs Chatham House -regeln. På detta sätt strävar man efter att möjliggöra en öppen och förtrolig diskussion mellan deltagarna.

För mera information: ambassadör Pekka Metso, tfn 0295 351 808