Utrikesministeriet öppnar 13 nya viseringscenter i Kina

Utrikesministeriet öppnar 13 nya viseringscenter i Kina

Pressmeddelande 57/2016
30.3.2016

Det blir enklare att ansöka om visum i och med att utrikesministeriet öppnar 13 nya viseringscenter i Kina.

”Mängden kinesiska turister i Finland ökar snabbt. Det vill vi understöda på alla sätt”, säger Finlands ambassadör i Peking Marja Rislakki.

”Det här är en tydlig signal åt kineserna att vi önskar dem välkomna till Finland.”

Redan för ett år sedan öppnade utrikesministeriet viseringscenter i Peking och Shanghai. Den 5 april erbjuds samma service invånarna i städerna Xi'an, Chongqing, Hangzhou och Guangzhou.

Under april öppnas också viseringscenter i Shenyang, Wuhan, Changsha, Kunming, Jinan, Nanjing, Chengdu, Shenzhen och Fuzhou. Centren ingår i större helheter där det också finns andra Schengenländers viseringscenter.

Beslut om beviljande av visum fattas fortfarande vid ambassaden i Peking eller generalkonsulatet i Shanghai. Fördelen är att kunden inte själv är tvungen att resa till Peking eller Shanghai, utan kan lämna in sin ansökan och ge de fingeravtryck som krävs vid viseringscentret.

”Det här är en betydande förbättring av servicen, området som vi betjänar är nästan lika stort som hela Europa”, säger Rislakki.

Det beviljades ca 17 000 visum i Kina 2014 och 21 000 visum 2015.

Finland lockar på flera sätt

Kineserna fascineras av den rena och vackra naturen i Finland, av norrsken, midnattssol, mat, kultur och av den alltid lika populära julgubben. Antalet övernattningar av kineser var 182 000 år 2015. Det var en ökning med 41,2 procent jämfört med föregående år.

Kineserna använder betydligt mera pengar under sina besök än andra internationella resenärer. Enligt Visit Finland använde de kring 165 euro på uppköp och 73 euro på tjänster varje resedag i maj–oktober 2015. Summan är dubbelt större än vad ryssarna använder och över tre gånger större än vad japanerna eller sydkoreanerna använder.

Majoriteten av de som flyger från Asien till Finlandstannar emellertid inte upp i Finland.

Samtidigt som det nu blir lättare att ansöka om visum lanserar Visit Finland i maj reseprodukten StopOver Finland tillsammans med Finnair och finländska researrangörer i Asien. StopOver Finland erbjuder lockande paketresor både för den som har en några timmars mellanlandning i Finland och för den som stannar några dagar.

”Genom detta samarbete hoppas vi att intäkterna från resebranschen fortsätter växa”, konstaterar Rislakki.

Ytterligare information om de nya viseringscentren: Kirsi Puronpää, ledare för visum- och inreseteamet vid ambassaden i Peking, tfn +86 10 85198300, kirsi.puronpaa@formin.fi, och Patricia Löflund Siclait, ledare för visum- och inreseteamet vid generalkonsulatet i Shanghai, tfn +86 21 52929900, patricia.loflund-siclait@formin.fi (tidsskillnad i Kina + 5 h).

Muualla verkossa