Ulkoministeri Tuomioja: YK:n paneuduttava kriisien torjuntaan

YK:n on keskityttävä entistä enemmän kriisien torjuntaan, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja puhuessaan maailmanjärjestön yleiskokouksessa sunnuntaina New Yorkissa. Tuomioja kehotti pureutumaan erityisesti konfliktien syihin.

Myönteiseen kehitykseen päästään edistämällä demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta sekä vähentämällä köyhyyttä, syrjintää ja rasismia, Tuomioja arvioi. Tasa-arvoa ja sosiaalista kehitystä on lisättävä, ympäristöuhkia torjuttava.

Lähi-idän osalta Tuomioja edellytti paluuta rauhanprosessiin ja osapuolten sekä myös muiden toimia tähän pääsemiseksi.

Tuomioja totesi, että Euroopan unioni kehittää parhaillaan sekä sotilaallista että siviilikriisinhallintakykyään. EU:n ja YK:n yhteistyö tiivistyy sitä mukaa kun Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikka kehittyy. Yhteistyössä on kysymys käytännön tarpeista ja toiminnasta konfliktien estämisessä, siviili- ja sotilaallisessa kriisinhallinnassa sekä alueellisissa kriiseissä esimerkiksi Länsi-Balkanilla, Lähi-idässä ja Afrikassa.

Yhteistyöstä tulee yhä konkreettisempaa, kun EU:n sotilaallisen kriisinhallinnan joukot ovat valmiit. Tuomiojan mukaan vielä on vaikea sanoa, millaisia operaatioita EU voi toteuttaa ja milloin. Suomessa laki vaatii, että operaatiolla on YK:n tai ETYJ:n valtuutus, hän muistutti.

Nykyiset kriisit ovat hyvin monisyisiä, Tuomioja totesi. Kriisinhallinnan siviilipuoli onkin noussut yhä tärkeämmäksi kaikissa järjestöissä. Euroopan unioni on kehittänyt siviilikriisinhallintakykyään neljällä keskeisellä alueella. Ne ovat siviilipoliisi, oikeusvaltio, siviilihallinto ja siviilien suojelu. Näillä alueilla EU:n, YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen kannattaa täydentää toistensa työtä sekä purkaa päällekkäisyyksiä, Tuomioja sanoi.

Tuomioja piti YK:ta tärkeimpänä foorumina yhteistyölle terrorismia ja muita globaaleja uhkia vastaan. Maailmajärjestön merkitys on käynyt hyvin selväksi syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Sekä YK:n yleiskokous että turvallisuusneuvosto tuomitsivat iskut heti uhkana kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle ja ilmaisivat valmiutensa taistella kaikkea terrorismia vastaan. Nyt on nopeasti vietävä loppuun neuvottelut kansainvälisen terrorismin vastaisesta yleissopimuksesta, Tuomioja kiirehti.











Statement by Foreign Minister Tuomioja

YK
kriisinhallinta