Ulkoministeri Tuomioja Yhdysvaltoihin ja Kanadaan


Ulkoministeri Erkki Tuomioja vierailee Yhdysvalloissa ja Kanadassa 25. heinäkuuta – 2. elokuuta. Yhdysvalloissa vierailun poliittinen pääpaino on keskusteluissa ulkoministeri Colin Powellin kanssa. Kanadassa kärkiaihe on arktinen yhteistyö, jossa painottuvat ympäristöasiat ja alkuperäiskansojen asema. Kanada oli vuonna 1996 perustetun Arktisen neuvoston ensimmäinen puheenjohtaja. Suomi otti puheenjohtajuuden vastaan Yhdysvalloilta lokakuussa 2000.

Ministeri Tuomioja aloittaa vierailunsa avaamalla torstaina 26. heinäkuuta amerikansuomalaisten vuotuisen tapahtuman FinnFestin Philadelphiassa Yhdysvalloissa. Hän pitää tapahtumassa lisäksi luennon Yhdysvaltain ja Euroopan suhteista. FinnFest-kesäjuhlille odotetaan 3000 - 5000 vierailijaa. Suomesta osallistujia on noin 400, lähinnä erilaisia esiintyjiä, mutta myös teollisuuden, opetusalan ja matkailun edustajia. Juhlia vietetään 25.-29. heinäkuuta.

Torstaina 2. elokuuta ministeri Tuomioja tapaa Washington D.C.:ssä Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin, varaulkoministeri Paula J. Dobrianskyn sekä muita uuden hallinnon korkeita edustajia. Keskusteluissa ovat esillä kahdenvälisten kysymysten lisäksi ajankohtaiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiat sekä Arktiseen neuvostoon liittyvät aiheet. Tuomioja vierailee myös puolustusministeriössä Pentagonissa, jossa aiheena on ohjuspuolustus. Carnegie-säätiössä järjestettävässä keskustelutilaisuudessa Tuomioja alustaa globalisaatioon liittyvistä kysymyksistä.

Kanadassa ministeri Tuomioja vierailee 27.-31. heinäkuuta. Hän tutustuu alkuperäiskansa inuiittien itsehallintoon ja kulttuuriin vierailemalla Nunavut-territorion pääkaupungissa Iqaluitissa. Ottawassa hän tapaa Kanadan hallinnon korkeita edustajia sekä kanadalaisia poliitikkoja, lehtimiehiä ja tiedemaailman edustajia. Kahdenvälisten ja kansainvälisten asioiden lisäksi tapaamissa käsitellään erityisesti arktista yhteistyötä ja Arktisen neuvoston toimintaa. Ottawassa Tuomiojalla on myös Round Table -seminaari, jossa hän alustaa EU:n ja Kanadan suhteista. Kanadan ulkomaankauppaministerin Pierre S. Pettigrew´n Tuomioja tapaa aikataulusyistä Washingtonissa 1. elokuuta.

Ministeri Tuomioja palaa kotimaahan perjantaina 3. elokuuta iltapäivällä.


Lisätietoja: lehdistöavustaja Tuija Zapasnik, puh: 040-545 1275, yksikön päällikkö Kirsti Kivelä, puh: 040-768 0322, neuvotteleva virkamies Peter Stenlund, puh: 040-545 1295, (Arktinen neuvosto) tai avustaja Sannamaaria Vanamo, puh: 040-538 6593 (Arktinen neuvosto).Arktinen neuvosto
kulttuuri
puolustuspolitiikka
ulko- ja turvallisuuspolitiikka
ympäristö
ympäristönsuojelu