Utrikesminister Tuomioja: Idrotten behöver ingen officiell ställning i EU



Idrotten behöver ingen egen EU-artikel, ansåg utrikesminister Erkki Tuomioja när han talade på Sportjournalisternas förbunds 70-årsfestseminarium i Helsingfors 3.11. Frågor gälande uidrott och motion löses bäst i enlighet med närhetspricipen dvs. så nära medborgarna som möjligt, sade han.

Motion och idrott har ingen officiell ställning inom EU. De har ingen egen artikel i EU-avtalen, och många idrottsmännisskor anser att en sådan artikel vore nyttig. “Jag har förstått att man primärt söker ett slags erkännande för idrottens samhälleliga betydelse på EU-nivå. Jag tycker inte idrotten behöver ett erkännande på dylik resolutionsnivå”, säger Tuomioja.

Tuomioja antog att man genom en artikel skulle få rättslig grund för idrottsorganisationerna att få söka medel från EUs budget för sina önskemål. Han trodde dock att det finländska motionssystemet skulle bli illa förstått inom Brysselbyråkratin. “Att nedteckna motionens och idrottens ställning i EUs dokument innebär inte automatiskt ett positivt slutresultat för motionsorganisationerna i sådana länder, där verksamheten baserar sig på fri vilja och medborgaraktivitet. “Det finansiella stödet för idrotten ökar inte och blir inte heller förädlat om man bara cirkulerarv skatte-euros via Bryssel”.

Antalet utländska spelare bör fortfarande kunna begränsas

För idrott med businesskaraktär bör samma regler tillämpas som för annan affärsverksamhet, påpekade Tuomioja. Den bör inte via någon EU-artikel garanteras friheter som annat näringsliv inte har. “Undantag för denna princip kunde dock vara om man t.ex. i något land önskar bevara toppnivån i någon bollsport i huvudsak inhemsk. Därför borde man även i fortsättningen få begränsa antalet utländska spelare i klubbarna”.

Däremot kan det bli fråga om regelverk på EU-nivå om man inom EU-byråkratin börjar behandla frivillig motionsverksamhet som om den vore business, sade Tuomioja. Om man t.ex. via beskattningen utsätter medborgarverksamheten för oskäliga lösningar. så uppstår det ett behov att klargöra den på frivilligt arbete baserade motionens verksamhet inom EU. Men sådana problem har nu inte uppstått. Alltså finsn det inget behov att omedelbart ingripa, sade Tuomioja.

Tuomioja påminde om att motionsidrotten är ett av de mest naturlgia sätt att befrämja internationellt samarbete även under de svårast tider. Detta gäller även nu efter terrorattackerna i september. Tuomioja tackade den finländka sportjournalismen för dess höga nivå. Den betonar vikten av samfröstånd mellan folken även då det gäller den tuffaste toppidott och konkurrens mellan länderna.













EU
kulttuuri
urheilu