Ulkoministeri Tuomioja: Selkeämmät säännöt maailmankauppaan

Maailmankauppa ja taloudellinen yhteistyö tarvitsevat yhä selkeämpiä ja läpinäkyvämpiä pelisääntöjä, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja SDP:n Suunta-seminaarissa Helsingissä lauantaina. Myös sääntöjen objektiivista valvontaa on vahvistettava. Monenkeskisen vapaakaupan kehittäminen tähän suuntaan on sekä pienten maiden että kehitysmaiden etu, Tuomioja tähdensi.

Maailman kauppajärjestö WTO ei ole vapaakauppaa keksinyt eikä ole vastuussa sen puutteista, Tuomioja huomautti. Hän arvosti WTO:ta siitä, että se pyrkii useimmiten kiitettävällä tavalla valvomaan sopimusten toteutusta. ”Maailma ei suinkaan muuttuisi paremmaksi WTO:n lakkauttamisen seurauksena. Parempaan päästään sitä kautta, että WTO:n ja muiden kansainvälisten sopimusten ja järjestöjen keskinäistä työnjakoa selvitetään”, hän totesi. ”Ennen kaikkea on kaupan pelisääntöjä kehitettävä siten, että ne paremmin vastaavat ihmisten perusteltuihin huoliin vapaakaupan vaikutuksesta ympäristöön, ihmisoikeuksien ja työn toteutukseen, sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja kansallisten kulttuurien asemaan.”

WTO:n seuraava kokous on marraskuussa Dohassa Quatarissa. Tuomiojan mukaan siellä olisi kyettävä sopimaan uudesta neuvottelukierroksesta, jolla olisi laaja ja tasapainoinen esityslista. Se onnistuu vain, jos kysessä on selvästi kehityskierros, jolla puretaan kaupan esteitä kehitysmailta. Niiden asemaa on muutenkin vahvistettava, alkaen niiden mahdollisuuksista vaikuttaa täysivaltaisesti monenkeskisen kaupan ratkaisuihin, Tuomioja sanoi.

Tuomioja toivoi rohkeutta käsitellä myös vaikeita asioita, kuten kaupan sekä ympäristö- ja sosiaalisten kysymysten suhdetta.





Ulkoministeri Tuomiojan puheenvuoro

WTO