Utrikesminister Tuomioja vid globaliseringsseminarium: Nya former av utvecklingsfinansiering bör stödas

Pressmeddelande 402/2006
4.10.2006

Enligt utrikesminister Erkki Tuomioja har den politiska debatten och initiativförmågan när det gäller nya och innovativa former av utvecklingsfinansiering blivit avsevärt livligare under de senaste åren. Tuomioja höll ett anförande vid ett seminarium i Helsingfors den 4 oktober om de utmaningar som kontrollen över globaliseringen medför för Finland och Europa.

Helsingforsprocessen har enligt Tuomioja utgjort ett diskussionsforum även för dessa frågor. Utgångsläget för diskussionerna har förändrats avsevärt. För några år sedan stod bland annat Tobinskatten och en extra avgift för flygbiljetter främst på globaliseringskritiska frivilligorganisationers agenda. Numera står de i centrum för det mellanstatliga samarbetet mellan omkring fyrtio "likasinnade länder" i olika delar av världen. Beaktansvärt är att alla de stora EU-länderna Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien deltar i det, konstaterade Tuomioja.

Utgångspunkten för samarbetet inom denna nya grupp länder är att förverkligandet av utvecklingsmålen i millenniedeklarationen kräver ny finansiering utöver det egentliga utvecklingssamarbetet. Gruppen har åtagit sig att främja utvecklingen och spridningen av innovativa former av utvecklingsfinansiering och framför allt utveckla olika internationella skatte- och betalningsmodeller. Föremål för gruppens intresse och arbete är närmare tio olika idéer från skatt på valutaväxling till globalt lotteri.

I Finland har regeringen gett några redogörelser till riksdagen i frågan, och ställning har tagits till vissa initiativ inom Europeiska unionen. Generellt kan man dock säga att Finland tills vidare ställt sig mycket reserverat till dessa nya finansieringsidéer. Inställningen till att diskutera och föra fram dem har visserligen varit positiv, men på rätt teknokratiska grunder har man sedan ansett att det inte i detta skede är möjligt att binda sig vid dem, konstaterade Tuomioja.

Tuomioja anser det vara viktigt att Finland ser över sina strategier. Vi kunde ännu under denna regeringsperiod analysera ståndpunkterna och förslagen från den grupp länder som behandlar utvecklingsfinansieringen och utarbeta en ny principstrategi på basis av vilken vi kunde bli medlem i denna så kallade pilotgrupp, föreslog Tuomioja. Nästa regeringsprogram borde sedan innefatta en något konkretare strategi för de nya former av utvecklingsfinansiering som Finland binder sig vid.

Tuomioja behandlade i sitt anförande även det ofullbordade MAI-avtalet. Även om det var befogat att förkasta avtalet anser jag att vi är i starkt behov av gemensamt överenskomna multilaterala regler som definierar såväl investerarnas som värdländernas ansvar, skyldigheter och rättigheter, påpekade Tuomioja. Dessa regler borde sätta standarder både för företagens samhällsansvar och för regeringarnas politik för icke-diskriminering. På så sätt kunde man trygga att investeringarna tjänar det allmänna bästa och inte leder till försummelse av arbetslivsnormer, miljöskydd eller socialt ansvar. Detta skulle särskilt ligga i utvecklingsländernas och deras sköra ekonomiers intressen. Ett snabbt växande nätverk av investeringsavtal fyller inte ändamålsenligt dessa behov.

Efter att det gamla MAI begravdes har dessa frågor behandlats på många forum. Vid ett möte för Helsingforsprocessens rådgivande nätverk i juni ställdes frågan om Helsingforsprocessen i detta skede kunde göra något för att åstadkomma globalt accepterade och balanserade regler för direkta utländska investeringar. Kommentarerna jag fått kan beskrivas som positiva, men försiktiga, sade Tuomioja. Få förnekar det allmänna behovet av spelregler för investeringar. Erfarenheterna av MAI-processen har dock lämnat så djupa sår att det är svårt att lyfta upp frågan igen på den politiska agendan. Frågan står nu på Helsingforsprocessens agenda, men det återstår att se vart det leder, konstaterade Tuomioja.

Närmare upplysningar: utrikesministerns pressattaché Susanna Parkkonen, tfn 040 545 1275