Utrikesminister Tuomioja undertecknade investeringsskyddsavtal med Dominikanska republiken och Costa Rica


Utrikesminister Erkki Tuomioja har undertecknat två nya investeringsavtal. Investeringarbefrämjas och skyddas nu också med Dominikanska republiken och Costa Rica.

Minister Tuomioja och hans kollega Hugo Tolentino Dipp undertecknade på tisdagen 27 november ett investeringsskyddsavtal mellan Finland och Dominikanska republiken. Avtalet mellan Finland och Costa Rica undertecknades av Tuomioja och utrikesminister Roberto Rojas i San Jose onsdagen 28 november. Avtalen förhandlades på iniatiativ av Dominkanska republiken och Costa Rica.

Finland strävar med avtalen att säkra sin industri generella verksamhetsförutsättningar i dessa två mellanamerikanska länder. Avtalet skyddar investeringarna från politiska risker och ökar förutsägbarheten i investeringsmiljön. Avtalet förutsätter att finländska investeringar inte diskrimineras gentemot andra länders eller landets egna företags investeringar i händelse av att förhållandena förändras. Investerade medel och en fri överföring från och till landet garanteras. Avtalsparterna är förpliktade att ersätta skador som uppkommer pga tvångsinlösning, konfiskering eller åsamkade skador. Tvistemål kan, om investeraren så önskar, avgöras i internationell skiljedom i stället för i nationell domstol.

Finland skulle stöda ett multilateralt avtal som skyddar utländska investeringar och som bygger på absolut icke-diskriminering. Ett sådant avtal finns dock inte i horisonten, så Finland förhandlar som andra EU-länder bilaterala avtal. Dessa förhandlingar förs närmast med sådana länder där finländskt näringsliv redan gått in med investeringar eller där investeringar kan väntas eller därifrån man önskar investeringar i finländskt näringsliv. Finland har giltiga avtal med 36 länder och förhandlingar pågår med många andra.

Dominikanska republiken har sedan början av 1990-talet förverkligat en politik med tydlig målsättning att anpassa strukturerna och öppna ekonomin. Statliga företag som kraftverk och hotell har privatiserats. Priserna har befriats och inflationen har dämpats med en stram penningpolitik. Ekonomin har öppnats för internationell konkurrens och utländska investeringar har lockats till landet. Den ekonomiska tillväxten har under senaste år nått en nivå på 7-8 procent, men de sociala förhållandena i synnerhet på landsbygden är fortfarande bristfälliga. Dessutom är landets viktigaste näring, turismen, utsatt för konjunktursvängningar, och industrialiseringen grundar sig i mycket på textiltillverkning inom en skattefri zon.

Finlands export till Dominikanska republiken var i fjol knappt 300 miljoner mark och importen därifrån drygt 130 miljoner mark. Finländsk industri har under flera år deltagit i utvecklingen av landets energiförsörjning.

Finlands årliga import från Costa Rica har under senaste år varit på ca 300 mmk. Exporten har stannat på en nivå som är bara en tiondel av importen. Handelsutbytet är dock betydligt större än med många andra länder av samma storlek. Den mest kända exportartikeln är kaffe, men under senaste år har bananerna kört förbi och blivit främsta artikel. År 1996 imporerde man för första gången en betydande mängd telekommunikationsmateriel. Importen av dem har ökat på ett betydande sätt. Finland har exporterat närmast papper, maskiner och instrument till Costa Rica.

Costa Rica förhåller sig positivt till utländska ivnesteringar, ävenom landet bara slutit några bilaterala investeringsskyddsavtal. Det första slöt man med Schweiz redan i början av 1960-talet. Tillsvidare har man från finländskt håll investerat rätt lite i Costa Rica. Utländska investeringar till landet lockas av skolad arbetskraft, rikliga råvaruresurser samt omfattande informationsteknologisk industri.

Ytterligare information erhålles av ambassadrådet Jukka Nysten (jukka.nysten@formin.fi) tel. 1341 5071.