Ulkoministeri Tarja Halonen YK:n ihmisoikeustoimikunnassa


Rasismin kitkeminen on keskeinen ihmisoikeuskysymys, totesi ulkoministeri Tarja Halonen YK:n ihmisoikeuskomissiossa Genevessä perjantaina. Halonen keskittyi Suomen puheenvuorossa rasismin ohella kuolemanrangaistuksen poistamiseen ja ihmisoikeuksien vahvistamiseen.

Ei riitä, että hallitukset pidättäytyvät rasistisista teoista, Halonen huomautti. Niiden vastuulla on myös ryhtyä toimiin, joilla kitketään rasistinen syrjintä yhteiskunnasta ja edistetään ihmisten välistä yhteisymmärrystä.

Vuonna 2001 järjestetään rasismin vastainen maailmankokous. Sen valmisteluissa on hahmoteltava rasismin koko kuva laajasti, Halonen linjasi. Esimerkiksi vähemmistöihin kuuluvat naiset ja lapset joutuvat usein kaksinkertaisen syrjinnän kohteiksi.

Suomen mielestä vähemmistöjen ja alkuperäiskansojen suojelu ei ole vielä riittävällä tasolla. Nykyisiä keinoja niiden aseman kohentamiseksi onkin vahvistettava ja uusia harkittava, Halonen sanoi.

Halonen vetosi voimakkaasti kuolemanrangaistuksen poistamisen puolesta. Kuolemanrangaistus on rangaistuksena epäinhimillinen ja peruuttamaton, hän totesi.

Suomen kanta perustuu sen omiin kokemuksiin, Halonen kertoi. Suomessa ei ole langetettu kuolemanrangaistusta rauhan aikana sitten vuoden 1826. Kuolemanrangaistus poistettiin laista kokonaan parikymmentä vuotta sitten.

Suomi odottaa, että kuolemanrangaistuksen vielä sallivat maat ensi askeleena pidättäytyvät teloituksista.