Ulkoministeri Soini ulkoasiainneuvostoon Luxemburgiin

Ulkoministeri Soini ulkoasiainneuvostoon Luxemburgiin

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Luxemburgissa 25. kesäkuuta.

Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Timo Soini. Kokouksen aiheita ovat EU:n globaalistrategian toimeenpano, Afrikan sarvi ja Punainenmeri sekä Jordania. Ministereiden lounaskeskustelun aiheena on Jemenin tilanne. Yhteisistunnossa puolustusministereiden kanssa aiheina ovat EU-Nato–yhteistyö sekä turvallisuus ja puolustus.

EU:n globaalistrategian toimeenpanolla on keskeinen vaikutus EU:n rooliin globaalihallinnan ja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän edistäjänä ja puolustajana. Oleellista on, että EU voi toimia globaalistrategian mukaisesti turvallisuuden tuottajana. Suomi pitää tärkeänä painotusta konflikteja ennaltaehkäisevään toimintaan, kuten rauhanvälitykseen.

Keskusteluissaan Jordaniasta ja Jemenistä ulkoministerit käsittelevät maiden ajankohtaista tilannetta. Jordanian suhteen keskustellaan maan vakauden ylläpitämisestä taloudellisen, yhteiskunnallisen ja pakolaistilanteen saralla. Jemenin osalta keskusteluissa on esillä ajankohtainen humanitäärinen kriisi.

Ulkoministerit keskustelevat myös Afrikan sarven ja Punaisenmeren alueen maiden vuoropuhelun edesauttamisesta EU:n toimesta, yhteisten intressien määrittelystä sekä alueen yhteistyöfoorumin roolista alueen jännitteiden vähentämiseksi.  

 

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin diplomaattiavustaja Katja Kalamäki, puh. +358 295 351 518 ja Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.