Ulkoministeri Soini ulkoasiainneuvostoon Brysseliin

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Brysselissä 18. maaliskuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Timo Soini.

Kokouksen aiheita ovat Kiina, Jemen ja Moldova. Ministereiden lounaskeskustelun vieraan on Kiinan ulkoministeri Wang Yi. Lisäksi Soini osallistuu Romanian ja Kreikan järjestämälle aamiaiselle, jonka päävieraana on Pohjois-Makedonian ulkoministeri Nikola Dimitrov.

Ulkoministerit käyvät Kiinasta kokonaisvaltaisen keskustelun, jonka tarkoituksena on valmistella huhtikuussa järjestettävää EU-Kiina -huippukokousta. Keskeisiä kysymyksiä ovat EU:n ja Kiinan suhteet, Kiinan ajankohtainen poliittinen ja taloudellinen tilanne mukaan lukien ihmisoikeudet sekä Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteen kipupisteet. Suomelle tärkeää on, että Kiinan kanssa etisitään aktiivisesti uusia keinoja sitouttaa se sääntöpohjaiseen kansainväliseen järjestelmään ja kannustaa sitä uudistuksiin, kuten liiketoimintaympäristön parantamiseen.

Jemen-keskustelussa esiin nousee maan ajankohtainen poliittinen tilanne, Tukholman sopimuksen toimeenpano ja EU:n tuki poliittisen ratkaisun löytämiselle Jemenin konfliktiin. Suomi pitää tärkeänä, että maan erittäin huolestuttavaan humanitaariseen tilanteeseen löydetään sitä helpottavia ratkaisuja.

Moldovassa käytiin parlamenttivaalit 24.2.2019, joiden yhteydessä vaalitarkkailijat raportoivat lukuisista ongelmista. Ulkoministerit käyvät keskustelua vaalien jälkeisestä tilanteesta ja EU-Moldova -yhteistyön jatkoaskelista. Suomi pitää tärkeänä, että EU jatkaa tukeaan Moldovan sisäisille uudistuksille, jotta edustuksellinen demokratia voi toteutua.   

Ulkoasiainneuvoston yhteydessä huomioidaan myös Krimin niemimaan laittoman liittämisen 5-vuotispäivä.

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin diplomaattiavustaja Katja Kalamäki, puh. +358 295 351 518 ja Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.