Ulkoministeri Soini ulkoasiainneuvostoon Brysseliin

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Brysselissä 18. helmikuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Timo Soini. Kokouksen aiheita ovat Ukraina, Syyria sekä Afrikan sarvi. Ministereiden lounaskeskustelun aiheena on Venezuelan tilanne. Lisäksi Soini osallistuu Tanskan ja Ukrainan isännöimälle EU-Ukraina-aamiaiselle, jossa mukana myös Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin.

Krimin laittomasta liittämisestä Venäjään ja Itä-Ukrainan konfliktin alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi viisi vuotta. Ulkoministerit käyvät kokonaisvaltaisen keskustelun Ukrainan tilanteesta ennen 31.3. järjestettäviä Ukrainan presidentinvaaleja. Tarkoituksena on vahvistaa EU:n yhtenäinen tuki Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle. Suomi pitää Ukrainan demokratiakehityksen kannalta tärkeänä, että tulevat vaalit noudattavat kansainvälisiä standardeja. Lisäksi Suomi korostaa vapaan merenkulun merkitystä Kertshinsalmella ja Asovanmerellä sekä yhteiskunnallisten uudistusten tärkeyttä.

Syyrian osalta esillä ovat Yhdysvaltojen vetäytymispäätöksen vaikutukset sekä valmistautuminen maaliskuussa järjestettävään Syyria-konferenssiin. Suomi pitää tärkeänä, että YK:n uudelle erityisedustaja Geir Pedersenille annetaan EU:n täysi tuki. Lisäksi syyrialaisten, erityisesti naisten ja nuorten omia näkemyksiä pitää kuunnella ratkaisuja mietittäessä. Suomi ja EU tukevat erilaisia kansalaisyhteiskunnan rauhan dialogeja.

Keskusteluissaan Afrikan sarvesta ulkoministerit käsittelevät alueellista ja maakohtaista kehitystä sekä alueellista yhteistyötä. Suomi tukee Afrikan sarven turvallisuutta ja vakautta jatkamalla vahvaa osallistumista Somalian kriisinhallintaoperaatioihin.

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin diplomaattiavustaja Miia Rainne, puh. +358 295 351 421 ja Eurooppa-kirjeenvaihtajan sijainen Anna-Mari Hämäläinen, puh. +358 295 350 282

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.