Ulkoministeri Soini ulkoasiainneuvostoon Brysseliin

Ulkoministeri Soini ulkoasiainneuvostoon Brysseliin

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Brysselissä 19. maaliskuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Timo Soini.

Kokouksen aiheita ovat Ukraina, Syyria ja Iran. Ennalta ilmoitettujen aiheiden ulkopuolelta Sergei ja Julia Skripalin myrkytystapaus Isossa-Britanniassa nousee keskeiseksi puheenaiheeksi. Suomi tuomitsee myrkyllisten kemikaalien käyttämisen aseena kaikissa tilanteissa ja kenen tahansa toimesta ja on ilmaissut tukensa Isolle-Britannialle.

Keskustelussaan Ukrainasta ulkoministerit käsittelevät Itä-Ukrainan konfliktia ja maan sisäisten reformien edistymistä. Kokouksen yhteydessä järjestettävässä epävirallisessa aamiaistapaamisessa mukana on myös Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin. Suomi kannustaa Ukrainaa jatkamaan uudistusten toimeenpanoa ja tukee pyrkimyksiä Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi. Ulkoasiainneuvoston alla tulee kuluneeksi neljä vuotta Krimin laittomasta liittämisestä Venäjään, minkä johdosta EU-jäsenmaat julkaisevat yhteisen kannanoton.

Ulkoministerit keskustelevat kokouksessa lisäksi Syyrian ajankohtaisesta tilanteesta ennen huhtikuun lopulle suunniteltua Syyria-konferenssia. Maan humanitaarinen tilanne on kauhistuttava. Suomi painottaa YK:n turvallisuusneuvoston tulitaukoa koskevan päätöslauselman 2401 täydellisen toimeenpanon tärkeyttä ja on sitoutunut tukemaan YK:ta sekä sen erityisedustajaa Staffan de Misturaa heidän työssään konfliktin ratkaisemiseksi.

Iran-keskustelussa ulkoministerit syventyvät ennen kaikkea maata koskevan ydinohjelmasopimuksen tilanteeseen (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA). EU on yhtenä sopimuksen osapuolista sitoutunut ydinohjelmasopimuksen tehokkaan toimeenpanon jatkamiseen.

Kokouksen yhteydessä järjestettävässä epävirallisessa lounastapaamisessa ulkoministerit keskustelevat Etelä-Korean ulkoministerin Kang Kyung-whan kanssa Korean niemimaan turvallisuustilanteesta ja maan yhteyksistä Pohjois-Korean kanssa. Suomi tukee Etelä-Korean pyrkimyksiä aloittaa korkean tason dialogi pohjoisen kanssa.

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo, puh. +358 295 351 960 ja Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sari Rautio, puh. +358 295 351 534

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.