Ulkoministeri Soini: Suomi tukee konfliktinratkaisuja, jotka kunnioittavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia

Ulkoministeri Soini: Suomi tukee konfliktinratkaisuja, jotka kunnioittavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia

Ulkoministeri Soini toisti Suomen vahvan tuen Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle tavatessaan Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkinin Kiovassa 5. maaliskuuta. Ministerit keskustelivat Ukrainan tilanteesta, kahdenvälisistä suhteista ja Ukrainan uudistuksista.

”Itä-Ukrainaan on saatava kestävä tulitauko, jotta Minskin sopimuksen toimeenpanossa edetään. Tie rauhaan käy ainoastaan poliittisen vuoropuhelun kautta. Suomi tukee konfliktinratkaisuja, jotka kunnioittavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia”, ulkoministeri Timo Soini totesi.

Ministeri Soini korosti Suomen tuomitsevan Krimin laittoman Venäjään liittämisen. 18.3. tulee kuluneeksi neljä vuotta, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä laittoman kansanäänestyksen jälkeen.

”Suomi ei tunnusta Krimin laitonta liittämistä Venäjään. Tiedot Krimin huononevasta ihmisoikeustilanteesta huolestuttavat. Kehotan Venäjää tutkimaan ihmisoikeusloukkaukset, tuomitsemaan niihin syyllistyneet ja sallimaan kansainvälisten järjestöjen esteetön pääsy alueelle. Krimin sotilaallinen varustaminen heikentää myös alueen ennestään vaikeaa turvallisuustilannetta”, Soini korosti.

Ulkoministeri korosti Ukrainan uudistusprosessin tärkeyttä. Uudistusten toimeenpano vaikuttaa suoraan kansalaisten arkeen. Erityisesti korruptiovastaisissa toimissa edistyminen on myös koko yhteiskunnan kestävän ja terveen kehityksen kannalta ensiarvoista. Ulkoministeri Soini allekirjoitti Ukrainan opetusministerin kanssa maiden välisen sopimuksen, jolla lisätään Suomen tukea Ukrainan opetussektorin uudistamiseen. Kyseessä on nelivuotinen ohjelma, jolla Suomi tukee mm. Ukrainan opettajakoulutuksen kehittämistä ja oppimateriaalin uudistamista. Suomi vahvistaa myös merkittävästi tukeaan Ukrainan energiatehokkuuden parantamiseen.

”Suomi tukee Ukrainaa erityisesti niillä sektoreilla, joissa meillä itsellä on korkeatasoista asiantuntemusta ja osaamista. Koulutus on yksi yhteiskunnan kivijaloista ja olemme valmiita ottamaan keskeisen roolin Ukrainan opetussektorin uudistamisessa. Energiasektorilla tukemme keskittyy energiatehokkuuden parantamiseen, uusiutuvien energioiden käytön lisäämiseen ja puhtaan energiatuotannon kehittämiseen. Kaikki ovat tärkeitä palasia kestävän energiahuollon turvaamiseksi”, Soini totesi.

Ulkoministerien välisessä keskustelussa esille nousi myös Ukrainan ja Venäjän ajankohtainen kaasukiista. Ministeri Soini korosti Tukholman välimiesoikeuden päätöksen noudattamista.

Ulkoministeri Soini vierailee Kiovassa 5-6.3.2018. Hän tapaa matkansa aikana myös presidentti Petro Porošenkon, parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, korruption vastaista työtä tekevän viranomaisen ja kansalaisjärjestön edustajia. Lisäksi Soini tapaa kansainvälisissä järjestöissä Ukrainassa työskenteleviä suomalaisasiantuntijoita.

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo, puh. +358 46 923 4581 ja Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksiköstä lähetystöneuvos Päivi Nevala, puh. +358 295 350 085.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Tässä palvelussa myös