Utrikesminister Soini besöker Myanmar

Utrikesminister Soini besöker Myanmar

Pressmeddelande 201/2017
17.11.2017

Utrikesminister Timo Soini besöker Myanmar den 19–22 november. Minister Soini ska delta i ett utrikesministermöte i Naypyidaw för samarbetsforumet för Asien och Europa ASEM (Asia Europe Meeting) och träffa Myanmars statskansler och utrikesminister Aung San Suu Kyi. Soini ska också inviga Finlands ambassad i Yangon.

Under sin resa kommer utrikesministern att träffa politiska och religiösa ledare och journalister. Med Aung San Suu Kyi ska Soini diskutera situationen i Rakhine och läget för rohingyafolket, regionens humanitära kris och Myanmars fredsprocess. Enligt FN:s uppskattning har över 600 000 människor som tillhör rohingyafolket flytt från Myanmar till Bangladesh sedan slutet av augusti. Finland kräver tillsammans med det internationella samfundet att våldsamheterna ska upphöra och de mänskliga rättigheterna respekteras, att Myanmar ska garantera att det humanitära biståndet når fram och att flyktingarna tryggt kan återvända till sina hemtrakter.

Finlands förbindelsekontor i Yangon upphöjs officiellt till ambassad tisdagen den 21 november 2017. Ambassaden fortsätter sin verksamhet i det nordiska huset. Finland öppnar ambassaden för att stärka sina relationer till Myanmar och stödja landets fredsprocess och demokratiutveckling.

Finland stöder också Myanmar i att effektivera förvaltning av skogsresurser, att förbättra undervisningens kvalitet och stärka kvinnors och flickors rättigheter, bland annat med hjälp av utvecklingssamarbete. Ambassaden ska därtill arbeta för att fördjupa handelsrelationerna mellan länderna. Riikka Laatu är Finlands första ambassadör till Myanmar.

Tema för ASEM:s två sammaträden den 20 och 21 november är bland annat fred och hållbar utveckling samt ASEM:s tredje årtionde och utvecklingen av samarbetsforumet. Under en separat retreat diskuteras aktuella internationella och regionala frågor. I samband med utrikesministermötet ordnas också ett ungdomsforum med 160 unga deltagare från ASEM-länderna. Två ungdomar från Finland har blivit utvalda att delta.

Avsikten med ASEM, som grundades 1996, är att stärka interaktionen och förståelsen mellan länderna i Europa och Asien med hjälp av dialog och gemensamma projekt. I samband med ASEM-mötet har minister Soini flera enskilda möten med ministerkolleger från regionen.

Ytterligare information:
Jussi Tanner, utrikesministerns tjänstemannasekreterare, tfn  0295 350 663
Jouni Mölsä, kommunikationsdirektör, tfn +358 50 430 6517
Heini Korhonen, ansvarig tjänsteman (ASEM), tfn +358 50 594 3842


Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.