Utrikesminister Soini på skolturné:
”Om alla känner sig som en del av samhället minskar risken för radikalisering”

Pressmeddelande 193/2017
9.11.2017

Utrikesminister Timo Soini inleder en serie skolbesök med syfte att vidga gymnasieungdomarnas kunskaper om Finlands utrikespolitiska åtgärder för att förebygga radikalisering och stärka ungdomarnas kritiska syn på radikalisering.

Skolturnén inleds den 16 november i gymnasiet Tikkurilan lukio i Vanda i samband med Ahtisaaridagarna. Skolbesöken fortsätter under hösten och på nästa års sida.

De nationella Ahtisaaridagarna ordnas i november. Det årligen återkommande evenemanget med syfte att uppmärksamma fredsmedling ordnas nu för sjunde gången. Utrikesminister Soini har varje år gjort ett skolbesök i anslutning till Ahtisaaridagarna.

Avsikten med Ahtisaaridagarna är att öka kunskapen om fredsmedling på alla plan i samhället. Olika slag av konflikter rör varje ung människa på något sätt. De krig som pågår i världen kommer nära inpå genom medierna, och ingen kommer undan konflikter i den egna vardagen. Idén är att göra fredsarbete och medling till en del av allas vardag. På detta sätt är Ahtisaaridagarna ett lämpligt startskott för skolturnén om förebyggande av våldsam radikalisering.

”Med hjälp av medling kan vi lösa konflikter som är en gynnsam grogrund för radikalisering. Hållbar fred kan endast uppnås genom att alla parter tas med i diskussionen. Kvinnor, ungdomar, olika etniska och religiösa grupper”, konstaterar utrikesminister Soini på tal om fredsmedlingens roll i att förebygga radikalisering.

Under sina skolbesök talar utrikesministern förutom om fredsmedling också om fyra andra områden inom Finlands utrikespolitik där utrikes- och säkerhetspolitik utnyttjas för att förebygga och motverka radikalisering. De här områdena är en aktiv politik för de mänskliga rättigheterna, stärkandet av ungdomars och kvinnors ställning, minskandet av fattigdom och krishantering.

”I sin utrikespolitik utför Finland mycket värdefullt arbete för att förebygga våldsam radikalisering. Ungdomar har en viktig roll i detta i hela världen. Därför vill jag tala om detta tema med just dem. Först här i Finland och sedan också utomlands”, säger utrikesminister Soini.

Radikalisering är en process där en individ tillägnar sig allt mer extrema politiska, sociala eller religiösa uppfattningar. Våldsam radikalisering betyder att man använder våld, hot om våld, uppmuntrar till våld eller rättfärdigar våld ideologiskt. Det ligger alltid flera skäl bakom radikaliseringsprocessen. Det finns faktorer som har att göra med individen, hens livssituation och med samhället. En av de viktigaste faktorerna är ofta upplevelser av utanförskap, diskriminering och rasism.

”Om alla känner sig som en del av samhället minskar risken för radikalisering. Vi måste kunna erbjuda utsikter särskilt för ungdomar. Meningsfull sysselsättning och utkomst är den bästa medicinen mot våldsam radikalisering”, betonar utrikesminister Soini.

Ytterligare information: Riikka Taivassalo, utrikesminister Soinis specialmedarbetare, tfn +358 46 923 4581.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.