Ulkoministeri Soini EU:n ulkoministereiden kokoukseen Bukarestiin

Ulkoministeri Soini EU:n ulkoministereiden kokoukseen Bukarestiin

Ulkoministeri Timo Soini osallistuu EU-maiden epäviralliseen Gymnich-ulkoministerikokoukseen Bukarestissa 31.1–1.2. Kaksipäiväisen kokouksen aiheita ovat EU:n itäinen kumppanuus, Kiina, Venezuela ja Syyria.

Torstaina Gymnich-kokouksessa keskustellaan EU:n itäisestä kumppanuudesta. Suomi pitää tärkeänä, että kehitystä kumppanimaissa saavutetaan erityisesti poliittisten ja oikeudellisten uudistusten, kuten oikeusvaltiokehitys, demokratian edistäminen, korruptionvastaiset toimet ja riippumaton media, kohdalla.

Syyrian tilanteesta keskusteltaessa Suomi korostaa YK-neuvotteluprosessin olevan ensisijainen ja EU:n on annettava sille ja YK:n erityisedustajalle vahva tuki. Lisäksi on tarkoitus keskustella Venezuelan tilanteesta maan viimeisimmän kehityksen valossa.

Perjantaina kokouksessa keskustellaan Kiinasta. Keskustelut käydään sekä jäsenmaiden kesken, että yhdessä hakijamaiden kanssa. Suomen mukaan EU-Kiina –yhteistyö on pääosin toimivaa, mutta unionin sisällä tarvitaan nykyistä strategisempaa Kiina-keskustelua.

Gymnich-kokous järjestetään puolivuosittain neuvoston puheenjohtajamaassa. Nimensä kokous on saanut saksalaisesta Gymnichin linnasta, jossa ensimmäinen vastaava tapahtuma järjestettiin vuonna 1974.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Matti Nissinen, puh. 0295 351 780 ja ulkoministerin diplomaattiavustaja Katja Kalamäki, puh. 0295 351 518.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi