Utrikesminister Soini till EU:s råd för utrikes frågor i Bryssel 20.7

Utrikesminister Soini till EU:s råd för utrikes frågor i Bryssel 20.7

Pressmeddelande 176/2015
17.7.2015

EU:s utrikesministrar möts måndagen den 20 juli i Bryssel i rådet för utrikes frågor. Vid mötet representeras Finland av utrikesminister Timo Soini.

Teman för mötet är Iran, Libyen, Tunisien samt fredsprocessen i Mellanöstern. Avsikten är att rådet för utrikes frågor dessutom ska anta EU:s handlingsplan för mänskliga rättigheter och demokrati 2015–2019.

För Irans del kommer man att diskutera förhandlingarna om det kärntekniska programmet som avslutades tidigare i veckan och EU:s stöd för det avtal som nåddes som ett resultat av förhandlingarna. Vad gäller Libyen kommer man att diskutera den FN-ledda dialogen om stabilisering av den politiska situationen i landet. Också läget i fråga om förberedelserna inför EUNAVFOR MED-insatsen kommer att behandlas. När det gäller fredsprocessen i Mellanöstern kommer ministrarna att diskutera EU:s roll som främjare av fredsprocessen.

Diskussionen om Tunisien kommer att gälla de senaste terrordåden samt hur säkerhetsläget i landet kan förbättras. Utrikesministrarna har dessutom möjlighet att diskutera situationen i Tunisien under lunchen, där Tunisiens premiärminister Habib Essid och utrikesminister Taieb Baccouche kommer att delta som gäster.

Mer information: Samuli Virtanen, statssekreterare, tfn 050 574 1763, samt Johanna Birkstedt, ambassadråd, tfn 040 352 3556

Tässä palvelussa myös