Ulkoministeri Soini: Afrikka on nähtävä mahdollisuutena ja tasavertaisena kumppanina

Euroopan on nyt syytä ottaa uusi ote Afrikka-politiikkaan, korosti ulkoministeri Soini tänään 7. maaliskuuta ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston väelle. Ministeri Soinin puheen piti valtiosihteeri Matti Anttonen.

Jo viime kesän suurlähettiläspäivillä ulkoministeri Soini linjasi, että Afrikka on Euroopan kohtalon kysymys. Sen geopoliittinen asema on murroksessa ja Eurooppa ei ole enää sen ainoa kumppani. Afrikan kumppanuuksista ja investointimahdollisuuksista käydään kovaa kilpailua. Kiina ja myös Venäjä kasvattavat vaikutusvaltaansa.

”Afrikka on nähtävä mahdollisuutena ja tasavertaisena kumppanina. Tämä tarkoittaa aktiivista poliittista dialogia, yhteisten intressien kartoittamista ja konkreettisten tavoitteiden asettamista. Kumppaneina voimme keskustella niin taloussuhteiden kehittämisestä kuin muuttoliikkeen paremmasta hallinnasta” ulkoministeri Timo Soini toteaa puheessaan.

Suomi tunnetaan Afrikassa monesta asiasta. Suomen koulutusjärjestelmää ja hyvinvointivaltiota arvostetaan, samoin kuin työtä naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämiseksi. Soini peräänkuulutti tämän positiivisen mielikuvan monipuolistamista ja siirtämistä myös tuleville sukupolville. Vuorovaikutusta Afrikan maiden ja yhteiskuntien, erityisesti nuorison kanssa tulee lisätä.

Kaikkiin haasteisiin Suomi ei voi vastata. Soini painottaa kolmea teemaa: Konfliktien ennaltaehkäisy ja rauhanvälitys, erityisesti nuorten ja naisten rooli. Tämän lisäksi Suomen tulee jatkossa panostaa yhä enemmän koulutuksen kehittämiseen ja ilmastoystävällisen teknologian käyttöönoton edistämiseen.

”Suhteiden kehittämisessä Suomella on etulyöntiasema verrattuna vanhoihin siirtomaaisäntiin. Suhteemme Afrikan maihin perustuvat avoimelle ja tasavertaiselle vuorovaikutukselle. Oma tarinamme osoittaa, miten pieni ja köyhä maa voi nousta kansainvälisen kehityksen kärkikastiin”, ulkoministeri Soini korostaa.

Toimintatapoihin vaaditaan kokonaisvaltaisuutta ja yksituumaisuutta. Puheessaan Soini nosti esille Suomen yhteistyön laajentamisen Afrikan maiden kanssa maantieteellisesti ja esitti, että seuraavalla kehyskaudella uusi suurlähetystö on avattava Norsunluurannikolle. Lisäksi kunniakonsuliverkostoa on kasvatettava.

”Yhteistyön monipuolistaminen ei tarkoita kehitysyhteistyön merkityksen heikentämistä, vaan yhteistyön laajentamista koskemaan mm. kansainvälisen sääntöpohjaisen maailmanjärjestelmän ylläpitämistä. Tämä on välttämätöntä nyt kun monet suurvallat ovat tätä järjestelmää horjuttamassa. Lisäksi kaupallistaloudellisten suhteiden kehittämistä Afrikan nousevien talouksien kanssa pitää jatkaa määrätietoisesti” Soini toteaa.

Lisätietoja: ulkoministeri Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo, puh. +358 46 923 4581

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi