Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee New Yorkissa 

Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee New Yorkissa 23. elokuuta. 

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa mm. YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin, varapääsihteeri Amina Mohammedin ja YK:n väestörahasto UNFPAn pääjohtaja Natalia Kanemin. Haavisto tapaa myös rauhanrakennus- ja rauhanturvakysymyksistä, sekä tietyistä ajankohtaisista alueellista kysymyksistä, ml. Lähi-itä ja Ukraina, vastaavia YK:n johtohenkilöitä. Ministeri tapaa myös hallitustenvälisen konferenssin puheenjohtajaa, joka johtaa YK:n piirissä parhaillaan neuvoteltavaa sitovaa sopimusta, joka koskee biodiversiteetin suojelua ja kestävää käyttöä aavalla merellä ja syvänmeren pohjalla. 

Vierailu pohjustaa osaltaan syyskuun YK:n korkean tason viikkoa, jonka päätapahtumia ovat pääsihteerin ilmastokokous ja kestävän kehityksen huippukokous. 

”Arvostan pääsihteeri Guterresin vahvaa johtajuutta monenkeskisen järjestelmän vahvistamiseksi ja YK:n uudistamiseksi sekä ilmastonmuutoksen vastaisten toimien edistämiseksi. Uuden hallitusohjelmamme tavoitteet ovat hyvin linjassa YK:n päämäärien kanssa. Suomi toimii aktiivisesti YK:n aseman ja toimintakyvyn vahvistamiseksi sekä Agenda2030-tavoitteiden toteuttamiseksi”, ministeri Haavisto toteaa.

Vierailun aikana keskustellaan tulevasta pääsihteerin ilmastohuippukokouksesta, rauhanvälityksen ja konfliktin ehkäisyn vahvistamisesta, kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanosta ja ihmisoikeuksista. Keskusteluissa tuodaan esiin myös Suomen tavoite lisätä suomalaisasiantuntijoiden määrää YK-järjestelmässä. Myös ajankohtaiset alueelliset tilanteet kuten Lähi-idän ja Persianlahden tilanne sekä Afrikkaan liittyvät kysymykset nousevat keskusteluissa esiin.

”Uuden hallitusohjelman mukaisesti Suomen ulkopolitiikan yhtenä tavoitteena on rakentaa rauhaa. Konfliktinesto, rauhanvälitys ja rauhanrakennus ovat ulkopolitiikan pitkäaikainen mutta yhä vahvistuva painopiste. Tavoitteena on laajentaa suomalaista osallistumista YK:n ja muihin rauhanvälitys- ja vuoropuheluprosesseihin, mikä tuodaan esille myös New Yorkissa käytävissä keskusteluissa.” 

”New Yorkissa keskustelen myös ihmisoikeussopimusjärjestelmän ja ihmisoikeuksien puolustamisen tärkeydestä YK-järjestelmässä”, ministeri Haavisto sanoo.  

Lisätietoja: ulkoministerin diplomaattiavustaja Katja Kalamäki, puh. +358 295 351 518 sekä yksikönpäällikkö Anna Salovaara, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh. +358 295 350 018.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi