Ulkoministeri Pekka Haavisto ulkoasiainneuvostoon Luxemburgiin

Ulkoministeri Pekka Haavisto ulkoasiainneuvostoon Luxemburgiin

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Luxemburgissa 17. kesäkuuta. Suomea kokouksessa edustaa ensimmäistä kertaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Ulkoasiainneuvostossa käsitellään EU:n globaalistrategiaa, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) tehokkuutta sekä Sudanin tilannetta.

Ulkoasianneuvoston yhteydessä pidetään myös epävirallinen lounastilaisuus Jordanian ulkoministerin Ayman Safadin kanssa.

EU:n globaalistrategiassa linjataan yhteinen visio ja toimintasuunnitelma EU:n toimille maailmassa. Ulkoasianneuvostossa globaalistrategiaa tarkastellaan kolme vuotta sen lanseeraamisen jälkeen.  Sen toimeenpanolla on keskeinen vaikutus EU:n rooliin globaalihallinnan ja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän edistäjänä ja puolustajana. ”EU:n tulee panostaa yhä enemmän konflikteja ennaltaehkäisevään toimintaan kuten rauhanvälitykseen” ministeri Haavisto toteaa.

Suomen tavoitteena on vahva, yhtenäinen ja toimintakykyinen EU, jolla on kyky ratkaista globaaleja haasteita. Jotta EU voisi käyttää kansainvälistä vaikutusvaltaansa täysimääräisesti, sillä tulee olla kyky toimia yhtenäisesti, tehokkaasti, nopeasti ja uskottavasti. Tarve tehostaa päätöksentekoa yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla on noussut esille viime aikoina ja siitä keskustellaan myös ulkoasiainneuvoston kokouksessa. 

Ulkoministerit keskustelevat myös Sudanin tilanteesta, joka on vaikeutunut armeijan otettua vallan ja julistettua poikkeustilan presidentti Omar al-Bashirin 30-vuotisen valtakauden päätyttyä. Tilanne eskaloitui 3.6. tapahtumien seurauksena, jossa kymmeniä henkilöitä kuoli ja satakunta loukkaantui sotilaiden tulitettua mielenosoittajia. EU:n on vaadittava Sudanin hallinnolta väkivallattomuutta ja voimankäyttö mielenosoittajia vastaan on tuomittava. ”Keskeistä on EU:n tuki Sudanille sujuvassa ja rauhanomaisessa siirtymisessä siviilihallintoon”, ministeri Haavisto muistuttaa.

Epävirallisella lounaalla Jordanian ulkoministerin kanssa ministereille tarjoutuu tilaisuus keskustella Jordanian ajankohtaisista kysymyksistä sekä Lähi-idän tilanteesta laajemmin. 

Lisätietoja: Ulkoministerin diplomaattiavustaja Miia Rainne, puh. +358 295 351 421 ja Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.