Ulkoministeri Pekka Haavisto Länsi-Balkan-kokoukseen Puolaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu 4. heinäkuuta Poznańissa, Puolassa järjestettävään Länsi-Balkania koskevaan kokoukseen. Kokouksen pääaiheita ovat Länsi-Balkanin alueellinen yhteistyö ja EU-näkymän vahvistaminen.

”Länsi-Balkan on Euroopan sydämessä oleva alue, jonka vakaus on myös Suomen etu. Alueellinen yhteistyö on keino vakauden ja vaurauden lisäämiseen. Kyse ei ole pelkästään hallituksille kuuluvasta asiasta, vaan nuoret ja kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat avainasemassa”, ulkoministeri Pekka Haavisto toteaa.

Ulkoministeri korostaa, että Länsi-Balkanin maiden tulee kiinnittää aiempaa enemmän huomiota oikeusvaltiokehitykseen.

”Tarvittavat uudistukset liittyvät kiinteästi Länsi-Balkanin maiden EU-lähentymiseen, mutta ne hyödyttävät maiden kansalaisia jo ennen jäsenyyden toteutumista”, Haavisto sanoo.

Kokouksen yhteydessä ulkoministeri tapaa Länsi-Balkanin maiden kollegoitaan ja tuo esiin Suomen EU-puheenjohtajakauden painotuksia.

Kokoukseen osallistuvat Länsi-Balkanin maat ja EU-maista mm. Saksa ja Ranska. Ulkoministerien kokous on osa Berliinin-prosessin vuosittaista huipputapaamista. Berliinin-prosessi käynnistyi viisi vuotta sitten Saksan aloitteesta ja sen päätavoite on Länsi-Balkanin alueellisen yhteistyön kehittäminen.

Lisätietoja: ulkoministerin erityisavustaja Jarno Lappalainen, puh. 040 053 6973 ja yksikönpäällikkö Markku Lampinen, puh. 050 569 0664.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi