Ulkoministeri Haavisto YK:n yleiskokouksen korkean tason viikolle

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Yhdistyneiden Kansakuntien 74. yleiskokouksen istuntoon New Yorkissa.

Korkean tason viikon päätapahtumia ovat pääsihteerin ilmastokokous ja kestävän kehityksen huippukokous. Suomen valtuuskuntaa johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka pitää Suomen yleiskeskustelupuheenvuoron tiistaina 24.9. Korkean tason viikolle osallistuvat lisäksi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru

Suomen keskeisiä YK-politiikan painopisteitä ovat sääntöpohjaisen järjestelmän puolustaminen, YK:n uudistaminen, konfliktinehkäisy ja rauhanvälitys, naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistaminen ja kestävä kehitys.

”Suomen prioriteetit ovat hyvin linjassa YK:n pääsihteerin prioriteettien ja YK:n päämäärien kanssa. Suomi toimii aktiivisesti YK:n aseman ja toimintakyvyn vahvistamiseksi sekä Agenda2030-tavoitteiden toteuttamiseksi”, Pekka Haavisto toteaa.

Ministeri Haaviston ohjelmassa korkean tason viikolla painottuvat konfliktinehkäisy ja rauhanvälitys. Rauhanvälityksessä Suomi haluaa erityisesti vahvistaa nuorten ja naisten osallistumista rauhanprosesseihin. Ulkoministeri Haavisto isännöi YK-viikolla rauhanvälityksen ystäväryhmän tilaisuutta, jossa keskustellaan uusista teknologioista.

”Suomi haluaa rakentaa rauhaa ja tarjota ratkaisuja. Konfliktinesto, rauhanvälitys ja rauhanrakennus ovat ulkopolitiikan pitkäaikainen mutta yhä vahvistuva painopiste. Ihmisoikeudet ja tasa-arvo ovat ulkopolitiikkamme kärkiä”, Haavisto painottaa.

Ministeri Haaviston ohjelmassa on myös Afrikkaa, Syyriaa ja laajemmin Lähi-idän tilannetta koskevia tilaisuuksia sekä humanitaarista oikeutta ja ihmisoikeuksia käsitteleviä tilaisuuksia. Lisäksi hän osallistuu EU:n ulkoministerikokoukseen, ydinkoekieltosopimusta koskevaan konferenssiin sekä  Yhdysvaltojen ulkoministeri Pompeon isännöimälle transatlanttiselle illalliselle.

Kahdenvälisiä tapaamisia ministeri Haavistolla on laajasti eri maiden ministerien kanssa Lisäksi ministeri Haavisto tapaa viikon aikana myös YK:n johtoa sekä konflikteihin ja ihmisoikeuksiin keskittyvien kansalaisjärjestöjen edustajia.

Lisätietoja ulkoministerin ohjelmasta: yksikönpäällikkö Anna Salovaara, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh. +358 295 350 018, ulkoministerin erityisavustaja Jeri Aalto, puh. + 358 50 472 0725

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi
 

 

Tiedotteen tekstiä korjattu 20.9. klo 8:30: sääntömääräisen muutettu muotoon sääntöpohjaisen.