Ulkoministeri Haavisto vierailee Wienissä

Ulkoministeri Pekka Haavisto matkustaa 1. marraskuuta Wieniin, Itävaltaan. Ministeri osallistuu Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n seminaariin ja tapaa Itävallan ulkoministerin.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA:n seminaarissa juhlistetaan järjestön merkkivuotta: takana on 60 vuotta tarkastuksia, 50 vuotta valvontasopimuksia ja 25 vuotta valvontasopimuksen lisäpöytäkirjoja. 

IAEA toteuttaa ydinmateriaalivalvontaa ja varmistaa, ettei valvonnan piiriin kuuluvia ydinaineita kulkeudu sotilaallisiin tai muihin tarkoituksiin. 

Suomi on toiminut IAEA:n hallintoneuvoston jäsenenä syksystä 2021 alkaen ja jäsenyyden on määrä jatkua syksyyn 2024. 

”Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on esimerkki kansainvälisestä toimijasta, jonka työn merkitys nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa on vahvistunut. Suomi oli aikanaan ensimmäinen valtio, joka solmi IAEA:n kanssa valvontasopimuksen. Vuonna 1972 voimaantullut sopimus on ollut mallina myöhemmin neuvotelluille valtioiden ja IAEA:n välisille sopimuksille,” sanoo ulkoministeri Haavisto.

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa IAEA:n pääjohtajan Rafael Grossin ja keskustelee hänen kanssaan Ukrainan ydinturvasta ja -turvallisuudesta sekä muista ajankohtaisista teemoista. 
Ministeri Haavisto tapaa myös Itävallan ulkoministerin Alexander Schallenbergin. Tapaamisen aiheena ovat ajankohtaiset ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset, kuten Venäjän laiton hyökkäys Ukrainaan sekä energiaturvallisuus. 

Ulkoministeri Haaviston vierailuohjelmaan kuuluu lisäksi tapaamisia muun muassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin pääsihteerin Helga Schmidin sekä tutkimuslaitosten ja kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa.

Lisätietoja: 

  • Johanna Lukkarila, ulkoministeri Haaviston diplomaattiavustaja, puh.+358 295 350 834
  • Outi Hyvärinen, yksikön päällikkö, asevalvonnan yksikkö, puh. +358 295 350 035
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@formin.fi