Ulkoministeri Haavisto vierailee Valko-Venäjällä

Ulkoministeri Haavisto vierailee Minskissä Valko-Venäjällä 25. marraskuuta yhdessä Ruotsin ulkoministeri Ann Linden kanssa. Ministerit tapaavat presidentti Aleksandr Lukashenkan ja ulkoministeri Vladimir Makein sekä opposition ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Tapaamisissa keskustellaan yhteistyöstä Valko-Venäjän kanssa, maan sisäisestä tilanteesta, EU-suhteista ja ajankohtaisista kansainvälisistä asioista. Sunnuntaina 17. marraskuuta Valko-Venäjällä käytiin parlamenttivaalit, jotka eivät Etyjin tarkkailijoiden mukaan täyttäneet kansainvälisiä kriteerejä.

”Suomen ja Valko-Venäjän suhteet ovat hyvät ja käytännönläheiset. Haluamme edistää Valko-Venäjän uudistuksia ja EU-lähentymistä. Tätä työtä teemme myös EU-puheenjohtajana. Toivon, että Valko-Venäjä ottaa Etyjin vaalitarkkailukritiikin tosissaan ja kuulee Venetsian komission suosituksia tulevia vaaleja varten. EU-asioissa haluamme edistää työn alla olevia kumppanuusprioriteetteja ja viisumihelpotuksia. Käymme avointa keskustelua myös oikeusvaltiokehityksestä, ihmisoikeuksista ja kansalaisyhteiskunnasta”, sanoo ministeri Pekka Haavisto

Valko-Venäjä on yksi kuudesta EU:n itäisen kumppanuuden maasta. EU:n ja Valko-Venäjän suhteet ovat viime vuosina lähentyneet useissa käytännön asioissa, mutta Valko-Venäjän oikeusvaltiokehitys herättää huolta. EU toivoo, että Valko-Venäjä luopuisi kuolemanrangaistuksesta ja lisäisi kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuuksia. 

Lisätietoja: ulkoministerin diplomaattiavustaja Katja Kalamäki, puh. +358 50 511 1518 ja lähetystöneuvos Leena Liira, puh. +358 50 526 5562 .

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi