Ulkoministeri Haavisto vierailee Ukrainassa

Ulkoministeri Haavisto vierailee Ukrainassa

Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee Ukrainassa 31.10. – 1.11. Hän tapaa Ukrainan ulkoministerin Vadym Prystaikon, Ukrainan uudistuksia tukevia asiantuntijoita sekä Euroopan turvallisuus– ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailumission edustajia. Haavisto matkustaa myös Itä-Ukrainaan kontaktilinjalle yhdessä Ukrainan varaulkoministeri Yehor Bozhokin kanssa.

Ministerit keskustelevat kahdenvälisistä asioista, Itä-Ukrainan tilanteesta, EU-asioista ja Ukrainan uudistusten etenemisestä. Suomen tuki Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle ja suvereniteetille on vahvaa, ja kahdenväliset suhteet aktiivisia. Presidentti Sauli Niinistö vieraili Ukrainassa syyskuussa. Suomi on tukenut Ukrainaa vuodesta 2014 lähtien yli 48 miljoonalla eurolla.

“Suomi tukee Ukrainaa erityisesti kehitysyhteistyön, siviilikriisinhallinnan, humanitaarisen avun ja miinatoiminnan avulla. Itä-Ukraina on yksi maailman miinoitetuimmista alueista. Olemme valmistelemassa 600 000 euron lisätukea humanitaariseen miinatoimintaan”, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto.

Suomi tukee Normandia-ryhmän ja Etyjin pyrkimyksiä Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi. Minskin sopimusten toimeenpano on konfliktin ratkaisun perusta. Myönteisiä askeleita tähän suuntaan on otettu, viimeisimpänä joukkojen vetäytymisen aloittaminen Zolotessa.

Ukrainan uudistusten eteneminen on tärkeää kansalaisten elinolosuhteiden ja yhteiskunnallisen kestävyyden parantamiseksi. Presidentti Zelenskyin hallinto on osoittanut vahvaa sitoutumista uudistusten läpivientiin. EU on Ukrainan suurin tukija. Tuen kokonaismäärä vuodesta 2014 alkaen on yli 15 miljardia euroa. 

“Suomen panos Ukrainan opetusalan ja energia-alan uudistuksiin on merkittävä. EU:n siviilikriisinhallintaoperaatiolla (EUAM, EU Advisory Mission) on keskeinen rooli oikeusvaltion alalla. Olen tyytyväinen, että Antti Hartikainen on johtanut operaatiota kesäkuusta lähtien. Suomella on myös vahva panos Etyjin tarkkailumissiossa”, Haavisto toteaa.

Lisätietoja: Jeri Aalto, ulkoministerin erityisavustaja, puh. +358 50 516 9714, lähetystöneuvos Päivi Nevala, Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikkö, puh: +358 50 347 1085 tai lähetystösihteeri Aaro Ylitalo, Suomen suurlähetystö Ukrainassa, puh. +380 50 449 8780.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi