Ulkoministeri Haavisto vierailee Tansaniassa

Ulkoministeri Haavisto vierailee Tansaniassa 7.–8. marraskuuta. Hän tapaa Dar Es Salaamissa presidentti John P. Magufulin ja ulkoministeri Palamagamba Kabudin ja osallistuu Pohjoismaiden ja Afrikan maiden ulkoministerikokoukseen. Pohjoismaiden lisäksi kokoukseen odotetaan noin viidentoista Afrikan maan ministereitä.

Tansanian johdon kanssa keskustellaan Suomen ja Tansanian suhteista, EU:n ja Tansanian välisistä suhteista, Tansanian viimeaikaisesta kehityksestä sekä yhteistyöstä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

”Tapaamisella Tansanian valtiojohdon kanssa haluan edelleen vahvistaa ja laajentaa maittemme välisiä erinomaisia suhteita, jotka nojautuvat pitkäaikaiseen ja laaja-alaiseen yhteistyöhön aina korkealta poliittiselta tasolta ruohonjuuritason yhteyksiin. Tansania on ollut Suomelle läheinen kumppani myös useissa kansainvälisissä globaaliagendan kysymyksissä. Toivon, että voimme jatkossa tehdä vahvemmin yhteistyötä Tansanian kanssa myös ilmastonmuutoksen torjunnassa,” sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto.

Keskusteluissa nousevat esiin myös EU:n ja Tansanian väliset suhteet ja Tansanian viimeaikainen kehitys.

Vuodesta 2001 alkaen pidetyn, vuosittaisen Pohjoismaat–Afrikka-ulkoministerikokouksen tavoitteena on tuoda yhteen Pohjoismaat ja pohjoismaisista arvoista kiinnostuneet Afrikan maat. Kokousten on tarkoitus johtaa lisääntyneeseen yhteistyöhön Pohjoismaiden ja Afrikan välillä, mukaan lukien kaupallisissa asioissa.

Ministeri Haavisto alustaa kokouksessa keskustelua Afrikan rauhasta ja turvallisuudesta. Kokouksen asialistalla ovat lisäksi ilmastonmuutos, kaupan ja investointien lisääminen sekä yhteistyö monenvälisen maailmanjärjestyksen puolustamiseksi.

Afrikasta kokoukseen osallistuvat ennakkotietojen mukaan ministerit Algeriasta, Angolasta, Beninistä, Burkina Fasosta, Egyptistä, Etiopiasta, Etelä-Afrikasta, Ghanasta, Keniasta, Malawista, Marokosta, Mosambikista, Nigeriasta, Sambiasta, Somaliasta, Ugandasta ja Zimbabwesta.

”On hyödyllistä keskustella pohjoismaisten ja afrikkalaisten ulkoministerikollegoiden kanssa globaaleista haasteista ja niiden ratkaisusta. Pohjoismaisista toimintatavoista ja –arvoista, kuten tasa-arvo ja osallistavuus, on ammennettavaa myös konfliktien ratkaisuun Afrikassa. Inklusiiviset rauhanprosessit, eli mm. naisten ja nuorten osallistumisen lisääminen parantaa rauhan kestävyyden todennäköisyyttä.” 

Lisätietoja: ulkoministerin diplomaattiavustaja Katja Kalamäki, puh. 050 511 1518, Afrikan ja Lähi-idän osaston päällikkö Leena-Kaisa Mikkola, puh. +358 29 535 1977 tai suurlähettiläs Riitta Swan puh. +255 754 400 041.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi