Ulkoministeri Haavisto vierailee Intiassa

Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee Intiassa 4.– 6.11. Hän tapaa New Delhissä Intian ulkoministerin S. Jaishankarin ja Intian valtiovarainministerin Nirmala Sitharamanin. Vierailun erityiskohteena on Intian eteläkärjessä Tamil Nadun osavaltiossa sijaitseva Chennai, jossa ministeri Haavisto osallistuu KONE Oyj:n uuden tehtaan avajaisiin, tutustuu Intian huippuyliopistoihin kuuluvaan IIT Madrasiin ja tapaa osavaltion johtoa. Ministerin valtuuskuntaan kuuluu edustajia suomalaisyrityksistä, yliopistoista ja kansalaisjärjestöistä.

Ulkoministerit keskustelevat Intian ja Suomen suhteiden syventämisestä, alueellisista kysymyksistä, EU-Intia-suhteista sekä sääntöpohjaisen monenvälisyyden vahvistamisesta. Erityisteemoja vierailulla ovat ilmastonmuutos ja Afrikka, johon sekä EU:lla että Intialla on läheiset ja tiivistyvät suhteet. Suomi toivoo Intian liittymistä Suomen ja Chilen aloitteesta perustettuun valtiovarainministerien koalitioon ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.  Yritysten kanssa keskustellaan mm. yritysten yhteiskuntavastuun toteuttamisesta ja Intian liiketoimintaympäristöstä. Ministerillä on tapaamisia myös kansalaisjärjestöjen kanssa.

“Olen tyytyväinen, että Suomen ja Intian vuoropuhelu jatkuu intensiivisenä ulkoministeritasolla. Loimme hyvän pohjan ulkoministeri Jaishankarin Helsingin-vierailulla syyskuussa.  Tulevalla vierailulla on mahdollisuus ottaa laajaa tuntumaa Intiaan myös yhteiskunnan tasolla sekä pääkaupungin ulkopuolella. Suomen valtiovalta haluaa tukea suomalaisyritysten kansainvälistymistä. Tässä mielessä KONE Oyj:n panostukset Intiaan ovat arvokkaita ja vahvistavat käsitystä Intiasta kiinnostavana liiketoimintaympäristönä”, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto.

“Koulutus on yksi avain kehityksen vauhdittamiseen kestävällä tavalla. Suomen ja Intian välisessä tutkimus-, innovaatio- ja koulutusyhteistyössä on runsaasti potentiaalia. Osa siitä voidaan kohdentaa ilmastonmuutosta koskevaan tutkimukseen”, Haavisto toteaa. Mahdollisia yhteistyöaloja ovat esimerkiksi ilmanlaadun tutkimus- ja monitorointi, jossa Suomella on vahvaa osaamista.  

Lisätietoja: Jeri Aalto, ulkoministerin erityisavustaja, puh. +358 50 472 0725, lähetystöneuvos Ari Tasanen, UM:n Etelä-Aasian yksikkö, puh: +358 50 412 6881, tai ministerineuvos Arto Haapea, Suomen suurlähetystö Intiassa, puh. +91 89290 32483.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi