Ulkoministeri Haavisto Venezuelaa käsittelevään kansainväliseen konferenssiin Peruun

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu tiistaina 6. elokuuta Limassa, Perussa, järjestettävään kansainväliseen konferenssiin, jossa käsitellään Venezuelan tilannetta. Kokoukseen osallistuu ulkoministereitä erityisesti Latinalaisen Amerikan ja Karibian maista sekä Pohjois-Amerikasta. Vierailunsa aikana Haavisto tapaa myös kahden kesken useita Latinalaisen Amerikan ulkoministereitä.

”Suomi tukee tiivistä yhteistyötä alueen maiden kanssa Venezuelan tilanteen ratkaisemiseksi. EU:n vetämän kansainvälisen yhteysryhmän toiminta on siinä keskeistä. Yhtä lailla Amerikan valtioiden muodostaman Liman ryhmän toiminta on tärkeää.  Suomi tukee kaikkia ponnisteluja Venezuelan kriisin rauhanomaisen ja demokraattisen ratkaisun löytämiseksi”, sanoo ulkoministeri Haavisto.

Venezuelan poliittinen kriisi kärjistyi entisestään vuoden alussa, kun presidentti Nicolás Maduro aloitti laittomaksi katsotun uuden virkakautensa ja parlamentin puhemies Juan Guaidó julistautui virkaatekeväksi presidentiksi. Monista kansainvälisistä neuvotteluyrityksistä huolimatta ratkaisuja ei ole löytynyt ja tilanne jatkuu kireänä.

Venezuelan paheneva humanitaarinen kriisi, jota viimeaikaiset sähkökatkot ovat heikentäneet, on EU-jäsenvaltioiden yhteinen huoli. YK:n mukaan lähes seitsemän miljoonaa ihmistä eli noin 25 prosenttia väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa. EU on myöntänyt viime vuodesta lähtien yhteensä 117,6 miljoonaa euroa kriisin hoitoon Venezuelassa ja sen naapurimaissa.

Vuodesta 2014 lähtien jo yli neljä miljoonaa venezuelalaista on paennut maasta. Muuttoliikkeen vaikutukset ovat laajat, sillä YK:n arvion mukaan venezuelalaisia on lähtenyt jo yli 20 maahan. Latinalaisen Amerikan osalta kyseessä on historian suurin muuttoliike, joka luo epävakautta koko alueelle. Suurin paine kohdistuu naapurimaa Kolumbiaan, jossa venezuelalaisten määrä ylittää 1,3 miljoonaa, muihin Andien alueen maihin Peruun, Chileen ja Ecuadoriin ja myös muualle Etelä-Amerikkaan ja Karibian alueelle.

Liman konferenssissa ulkoministeri Haavistolla on hyvä tilaisuus tavata monia alueen maiden ulkoministereitä ja keskustella Venezuelan kriisin ratkaisuista ja mahdollisuuksista syventää EU:n ja Suomen yhteistyötä Latinalaisen Amerikan kanssa muun muassa ihmisoikeuksien, demokratian, oikeusvaltion ja kestävän kehityksen edistämiseksi.

Venezuela-konferenssin järjestäjänä toimii Peru, joka on yksi Liman ryhmän perustajajäsenistä. Liman ryhmä pyrkii painostamaan Venezuelan hallintoa demokratiaan. Se muodostuu 13 Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtiosta sekä Kanadasta.

Lisätietoja: ulkoministerin erityisavustaja Jeri Aalto, puh. +358 50 472 0725, ja lähetystöneuvos Tiina Nikkinen, Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikkö, puh. +358 50 321 1091.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi