Ulkoministeri Haavisto ulkoasiainneuvostoon Brysseliin

Ulkoministeri Haavisto ulkoasiainneuvostoon Brysseliin

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Brysselissä 17. helmikuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Kokouksen aiheina ovat EU:n ja Afrikan unionin väliset suhteet ja Libyan tilanne. Ulkoasiainneuvosto tapaa myös Intian ulkoministerin ja keskustelee EU:n ja Intian välisistä suhteista tulevaa huippukokousta silmällä pitäen.

Ulkoasianneuvostossa 17.2. ulkoministerit keskustelevat EU:n ja Afrikan Unionin välisistä suhteista ja EU:n tulevasta Afrikka-strategiasta. Suomen näkemyksen mukaan Afrikka on nostettava aidosti EU:n strategiseksi ja tasavertaiseksi kumppaniksi. Poliittisia ja taloudellisia suhteita on vahvistettava. EU:n Afrikka-strategian tulee keskittyä molempia osapuolia hyödyttävään yhteistyöhön.

Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankar on kutsuttu ulkoasiainneuvoston lounasvieraaksi keskustelemaan tulevasta EU:n ja Intian välisestä huippukokouksesta sekä muista ajankohtaisista kysymyksistä. Suomen näkemyksen mukaan EU:n ja Intian strategista kumppanuutta tulisi laajentaa uusille sektoreille, kuten ilmastokysymyksiin. Lisäksi yhteistyössä tulisi painottaa myös demokratia-, oikeusvaltio- ja ihmisoikeuskysymyksiä.

Ulkoasiainneuvostossa jatketaan myös keskustelua Libyan tilanteesta sekä Välimerellä toimivan EUNAVFOR MED Sophia -operaation kehittämisestä. Epävirallisella aamiaisella tavataan Albanian pääministeri Edi Rama.

Lisätietoja: ulkoministeri Haaviston erityisavustaja Joel Linnainmäki, puh. 050 478 2587 ja Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.