Ulkoministeri Haavisto ulkoasiainneuvostoon Brysseliin

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Brysselissä 11. marraskuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Ulkoasianneuvoston yhteydessä pidetään epävirallinen lounastilaisuus Sudanin pääministerin Abdalla Hamdokin kanssa.

Varsinaisina asiakohtina kokouksessa ovat Sudan, Afganistan sekä Persianlahden tilanne ja Iran. Sudanin osalta keskeistä on antaa EU:n tuki maan siirtymäkauden hallitukselle. Suomi kannustaa Sudania jatkamaan naisten ja nuorten osallistamista. Ulkoministeri Pekka Haavisto tuntee Sudanin tilanteen hyvin, sillä hän on toiminut aiemmin EU:n erityisedustajana maassa. Lisäksi Haavisto matkusti heinäkuussa korkean edustajan Federica Mogherinin valtuuttamana EU:n edustajana Sudaniin ja useisiin Punaisenmeren ja lähialueen maihin edistämään Sudanin tilannetta.

Afganistania koskeva keskustelu siirtyi lokakuun ulkoasiainneuvostosta marraskuulle Turkin ja Syyrian tilanteen vuoksi. Esillä ovat hiljattain käydyt presidentinvaalit sekä rauhanprosessin eteneminen. Epävarmassa tilanteessa kaikki maan vakautta tukevat toimet ja viestit ovat tarpeen. Suomi tukee Afganistanin rauhanprosessia kokonaisvaltaisesti ja pitää keskeisenä etenkin naisten osallistamista rauhanneuvotteluihin.

Persianlahden tilanteen ja Iranin osalta esillä on alueen heikentynyt turvallisuustilanne. Myös Iranin ydinohjelmasopimuksen tilanne on kriittinen. Suomi pitää tärkeänä, että EU tiivistää suhteitaan ja vuoropuheluaan alueen maiden kanssa ja pyrkii lieventämään jännitteitä.

Kokouksen jälkeisellä epävirallisella lounaalla EU:n ulkoministerit keskustelevat Sudanin pääministerin Abdalla Hamdokin kanssa maan tilanteesta.

Brysselissä kokoontuu 11. marraskuuta myös EU–Uzbekistan-yhteistyöneuvosto, joka keskustelee muun muassa Uzbekistanin poliittisesta kehityksestä. Ulkoministeri Haavisto johtaa kokousta ja EU:n valtuuskuntaa korkea edustaja Mogherinin puolesta.  

Lisätietoja: diplomaattiavustaja Miia Rainne, puh. +358 295 351 421 ja eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.