Ulkoministeri Haavisto Ukraina-konferenssiin Torontoon

Ulkoministeri Haavisto Ukraina-konferenssiin Torontoon

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu 1-2.7. Torontossa, Kanadassa järjestettävään Ukrainan uudistuksia käsittelevään konferenssiin. Konferenssissa saadaan tilannekatsaus Ukrainan uudistusten toimeenpanosta ja vahvistetaan Ukrainan kansainvälistä tukea.

Keskusteluun nousee myös Ukrainan poliittinen tilanne maan valmistautuessa 21.7. järjestettäviin ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin. Huhtikuussa 2019 presidentiksi valittu Volodymyr Zelenskyi osallistuu konferenssiin.

”Ukrainan tulevaisuus on tärkeää koko Euroopan turvallisuudelle. Keskeistä on saada Itä-Ukrainan konflikti loppumaan. Tässä oleellista on kestävän tulitauon aikaansaaminen ja Minskin sopimusten toimeenpano”, ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo.

Ulkoministeri pitää myös tärkeänä Itä-Ukrainan humanitaarisen tilanteen parantamista.

”Tuemme presidentti Zelenskyin näkemyksiä humanitaarisen tilanteen ja kansalaisten elinolojen parantamisesta Itä-Ukrainassa. Tilanteesta kärsivät erityisesti heikoimmassa asemassa olevat lapset ja vanhukset”, Haavisto toteaa.

Suomi korostaa Ukrainan uudistusten merkitystä kansalaisten elinolojen parantamisessa ja yhteiskunnallisen kestävyyden vahvistamisessa. Suomi tukee Ukrainaa kehitysyhteistyön, kriisinhallinnan, miinanraivauksen ja humanitaarisen avun kautta. Suomen panos on vahvaa erityisesti Ukrainan opetussektorin uudistamisessa ja energiatehokkuuden parantamisessa.

Toronton konferenssi on järjestyksessään kolmas Ukraina-konferenssi. Aiemmat on järjestetty Lontoossa v. 2017 ja Kööpenhaminassa v. 2018. Toronton konferenssin yhteispuheenjohtajina toimivat Kanada ja Ukraina. Siihen osallistuvat EU-maiden lisäksi mm. Yhdysvallat, Turkki ja Norja sekä kansainvälisistä järjestöistä mm. Etyj, Euroopan neuvosto, OECD, Maailmanpankki ja Nato.

Lisätietoja: ulkoministerin erityisavustaja Jarno Lappalainen. puh. 0400 536 973 ja lähetystöneuvos Päivi Nevala, Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikkö puh. 050 347 1085

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi