Ulkoministeri Haavisto osallistuu EU:n itäisen kumppanuuden ulkoministerikokoukseen

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu 11. kesäkuuta videokokouksena järjestettävään EU:n itäisen kumppanuuden ulkoministerikokoukseen. Kokouksessa keskustellaan EU:n tuesta itäisen kumppanuuden maille koronapandemian aikana ja yhteistyön tulevista painopisteistä sekä valmistellaan 18. kesäkuuta järjestettävää itäisen kumppanuuden päämieskokousta.

Koronapandemia on tuonut esiin kumppanimaissa yhteiskunnallisia haavoittuvuuksia mm. terveydenhuollossa ja taloudessa. Useissa maissa työttömyys on kasvanut, BKT laskenut ja siirtotyöläisten rahalähetykset vähentyneet. Uudistusten jatkaminen on keskeistä maiden sosiaalisen ja taloudellisen toipumisenkin turvaamiseksi.  

”Suomi on korostanut erityisesti poliittisten ja oikeudellisten uudistusten merkitystä, mikä luo pohjaa yhteiskunnan vakaudelle, hyvälle hallinnolle ja kestävälle talouskehitykselle. Samalla on tärkeää varmistaa, että yhteistyö elää ajassa. Siksi on keskeistä, että jatkossa mm. ilmasto- ja ympäristökysymyksiin kiinnitetään myös itäisen kumppanuuden puitteissa enemmän huomioita. Näin vahvistetaan entisestään mm. nuorison ja kansalaisyhteiskunnan roolia yhteiskuntien kehityksessä”, ulkoministeri Pekka Haavisto toteaa.

Itäinen kumppanuus perustettiin Georgian sodan jälkeen vuonna 2009 edistämään vakautta, vaurautta ja turvallisuutta EU:n itäisessä naapurustossa. Kumppanimaat ovat Armenia, Azerbaidzhan, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä.

Lisätietoja: ulkoministerin erityisavustaja Otto Turtonen puh. 050 514 5811 sekä lähetystöneuvos Päivi Nevala puh. 0295 350 085, Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikkö.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi