Ulkoministeri Haavisto matkustaa EU:n ulkoasiainneuvostoon Brysseliin ja tapaa myös Naton pääsihteeri Stoltenbergin

EU:n ulkoministerit kokoontuvat 24. tammikuuta Brysselissä. Kokouksen pääaiheita ovat itäisen Euroopan turvallisuus, Libya ja Syyria. Lisäksi ulkoministerit keskustelevat EU:n indopasifisesta strategiasta sekä Malin, Sudanin ja Kazakstanin tilanteista. Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin 24. tammikuuta yhdessä Ruotsin ulkoministeri Ann Linden kanssa.

Ulkoministerit jatkavat Brestin epävirallisessa Gymnich-kokouksessa käynnistettyä keskustelua itäisen Euroopan turvallisuudesta ja Venäjän viimeaikaisista toimista Ukrainan rajalla. Vuoropuhelu ja diplomatia ovat keskeisiä tilanteen ratkaisemisessa. Suomi tukee vahvasti Etyjin toimintaa ja Etyjin, Venäjän ja Ukrainan välisiä kolmikantaryhmän neuvotteluja sekä painottaa EU:n yhtenäisyyden ja transatlanttisen yhteistyön tärkeyttä. Kokouksen yhteydessä EU:n ulkoministerit vaihtavat näkemyksiä Euroopan turvallisuudesta myös Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa, joka osallistuu kokoukseen videoyhteydellä.

Ulkoministerit käsittelevät Libyan joulukuussa pidettäviksi suunniteltujen vaalien siirtymisen vaikutuksia. Suomi katsoo, että EU:n tulee antaa tukensa YK:n Libya-neuvonantaja Stephanie Williamsin välitystyölle ja Saksan ja YK:n johdolla käynnistetylle Berliinin prosessille, jonka tavoitteena on tukea etenemistä kohti konfliktin ratkaisua.

Kokouksessa ulkoministerit vaihtavat näkemyksiä EU:n toiminnasta suhteessa Syyriaan ja keskustelevat kokouksessa vierailevan YK:n erityisedustaja Geir O. Pedersenin kanssa EU:n roolista rauhanpyrkimyksissä. Suomi katsoo, että EU:n on hyvä uudelleen arvioida Syyria-strategiaansa, jotta se vastaa nykyiseen tilanteeseen. On tärkeää, että EU on merkityksellinen toimija Syyrian konfliktin ratkaisun edistämisessä.

Ulkoministeri Haavisto tapaa Brysselissä myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin yhdessä Ruotsin ulkoministeri Ann Linden kanssa 24. tammikuuta. Tapaamisen agendalla on ajankohtainen turvallisuuspoliittinen tilanne.

 

Lisätietoa:

Ulkoministerin diplomaattiavustaja Sampo Saarinen, p. +358 295 350 404
Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, p.  +358 295 351 780 (Ulkoasiainneuvosto)
Turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkö Minna Laajava, p. +358 295 350 128 (Tapaaminen  Naton pääsihteerin kanssa)
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi