Ulkoministeri Haavisto isännöi Afrikan sarvea käsittelevää kokousta

Suomi kutsuu ulkoministeri Haaviston johdolla 8.7.2020 koolle EU:n ulkoministerit keskustelemaan laajemman Afrikan sarven tilanteesta. Kokoukseen osallistuu korkean tason edustajia Afrikan Unionista, EU:sta ja YK:sta.

Videokokouksen tavoitteena on keskustella Afrikan sarven ajankohtaisesta tilanteesta ja luoda jaettua näkemystä alueen tukemiseksi. Useissa Afrikan sarven valtioissa on parhaillaan käynnissä yhteiskunnallisia muutoksia, joilla on vaikutusta alueen turvallisuuden ja talouden positiiviseen kehittymiseen. Kansainvälisten instituutioiden yhteistyö ja sitoutuminen Afrikan sarven tukemiseksi on keskeinen osa alueen yhteiskuntien vahvistamista. 

Keskusteluun osallistuvat EU:n ulkoministereiden lisäksi EU-komission kansainvälisten kumppanuuksien komissaari Jutta Urpilainen, EU:n ulkosuhdehallinnon Afrikka-päällikkö Koen Vervaeke sekä EU:n erityisedustaja Afrikan sarvessa Alexander Rondos. Keskustelun pääpuhujia ovat Afrikan unionin rauhan- ja turvallisuuden komissaari Smaïl Chergui, YK: n poliittisten ja rauhanrakentamisen asiain alipääsihteeri Rosemary A. DiCarlo sekä Afrikan sarven alueellisen yhteistyöjärjestön IGAD:n pääsihteeri Workneh Gebeyehu

”Yhteiskunnalliset muutokset Afrikan sarvessa vaikuttavat laajalti niin koko mantereeseen kuin ympäröiviin alueisiin esimerkiksi Punaisellamerellä. Kansainvälinen yhteistyö Afrikan Unionin kanssa Afrikan sarven alueen tukemiseksi on keskeistä. Suomella on vahvat yhteydet Afrikan sarveen ja haluamme olla tätä yhteistyötä rakentava toimija myös jatkossa”, ulkoministeri Haavisto toteaa.

Lisätietoja: Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780; Erityisavustaja Otto Turtonen, puh. +358 50 514 5811 

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.