Ulkoministeri Haavisto Haagissa, Montanassa ja Brysselissä

Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili keskiviikkona Haagissa ja matkustaa seuraavaksi Montanaan, Yhdysvaltoihin. Maanantaina hän osallistuu EU:n ulkoasiainneuvostoon Brysselissä.

Ulkoministeri Haavisto osallistui keskiviikkona 13. heinäkuuta Haagissa Alankomaiden ulkoministeriön yhdessä Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n kanssa koolle kutsumaan ministerikonferenssiin. Konferenssi käsitteli Ukrainan sotaan liittyviä oikeudellisen vastuun kysymyksiä. Keskusteluihin osallistui myös etäyhteydellä Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba. Ministerikeskustelun ohella ministeri Haavisto tapasi ICC:n puheenjohtajan Piotr Hofmańskin ja kirjaaja Peter Lewisin, Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n varapääjohtajan Odette Melonon sekä Kansainvälisen sotarikostuomioistuimen syyttäjän Karim Khanin.

Haagista ministeri Haavisto jatkaa torstaina 14. heinäkuuta Yhdysvaltoihin Montanan osavaltioon, jossa hän osallistuu ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevään seminaariin ja tapaa päättäjiä sekä tiedotusvälineiden edustajia Suomen Nato-jäsenyysprosessiin liittyen.

Maanantaina 18. heinäkuuta ministeri Haavisto osallistuu Brysselissä EU:n ulkoministerikokoukseen. Ulkoasiainneuvosto jatkaa keskustelua Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Tarkastelussa ovat erityisesti hyökkäyksen geopoliittiset vaikutukset sekä vastuuvelvollisuuteen liittyvät kysymykset. Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen ja vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia.

Ulkoministerit käsittelevät myös EU:n ja Latinalaisen Amerikan sekä Karibian suhteita. Keskustelun aiheena on suhteiden tiivistäminen ja poliittisen yhteyksien vahvistaminen. Suomi näkee kanssakäymisen lisäämisen tärkeänä ja tukee unionin toimia suhteiden tiivistämiseksi.

Lisäksi ministerit keskustelevat digitaalisen diplomatian ulkosuhdeulottuvuudesta. Suomi pitää tärkeänä, että EU:n digitaalista diplomatiaa kehitetään ja vahvistetaan osana EU:n ulkosuhteita ja turvallisuuspolitiikkaa. Suomi tukee EU:n roolia vastuullisen, turvallisen ja vapaan digitaalisen tulevaisuuden rakentamisessa.

Lisätietoja

  • Joel Linnainmäki, ulkoministerin erityisavustaja, puh. +358 295 350 466
  • UAN: Anna-Mari Wong Hämäläinen, eurooppakirjeenvaihtajan sijainen, puh. +358 295 350 498
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.