Ulkoministeri Haavisto EU:n arktiseen foorumiin Brysseliin

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu 10.11. Brysselissä järjestettävään EU:n arktiseen foorumiin.

“EU:n arktisena jäsenmaana Suomi on määrätietoisesti pyrkinyt edistämään alueen painoarvoa EU:ssa, sillä arktinen alue ei ole tärkeä ainoastaan Suomelle vaan koko Euroopalle ja koko maapallolle”, ulkoministeri Haavisto sanoo.

Järjestyksessä neljäs EU:n arktinen foorumi kokoaa yhteen keskeisiä arktisia toimijoita ja sidosryhmiä arvioimaan alueen viimeaikaista kehitystä ja keskustelemaan tulevaisuuden haasteista. EU julkaisi vastikään uuden arktisen politiikan strategian, jossa se vahvistaa sitoutumista vihreämmän, vakaamman ja vauraamman arktisen alueen luomiseksi. Foorumin yhteydessä jatketaan myös EU:n alkuperäiskansavuoropuhelua. 

Tapahtuman avaavat EU:n ulkoasiainedustaja Josep Borrell ja komissaari Virginijus Sinkevičius. Ulkoministeri Haavisto osallistuu foorumissa korkean tason paneeliin, joka käsittelee kansainvälistä yhteistyötä arktisella alueella. Paneelikeskustelun tavoitteena on keskustella keinoista, joilla ylläpidetään arktisen alueen turvallisuutta, vakautta, hyvinvointia ja elinvoimaisuutta sekä varmistetaan, että alue säilyy matalan jännitteen ja rauhanomaisen monenkeskisen yhteistyön alueena. 

Arktisen foorumin lisäksi ulkoministeri Haavisto tapaa Brysselissä muun muassa komissaarit Jutta Urpilaisen, Janez Lenarčičin, Ylva Johanssonin ja Olivér Várhelyin sekä EU:n ulkosuhdehallinnon pääsihteerin Stefano Sanninon.

Lisätietoja:  

ulkoministerin diplomaattiavustaja Anu Konttinen puh. +358 295 350 323

arktinen ja antarktinen suurlähettiläs Petteri Vuorimäki puh. +358 295 350 458 

Uulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi